Krasnoselski rajoon (Moskva)

Allikas: Vikipeedia
Krasnoselski rajoon

vene Красносельский район


Pindala: 4,96 km²
Elanikke: 45 691 (2023)
Rahvastikutihedus: 9212 in/km²
Kaart
Komsomolskaja ploštšad Krasnoselski rajoonis

Krasnoselski rajoon on rajoon Moskvas, mis kuulub Keskhaldusringkonda. Rajoonile vastab munitsipaalringkond Krasnoselski.

Rajoon hõlmab 496 hektari suuruse territooriumi Moskva tsentrumi kirdesektoris. Piirneb Basmannõi ja Meštšanski rajooni ning Idaringkonda jääva Sokolniki rajooniga. Rajoonis on üle 48 tuhande elaniku.

Krasnoselskis on 7 metroojaama: Krasnoselskaja, Komsomolskaja (Sokolnitšeskaja), Komsomolskaja (Koltsevaja), Krasnõje Vorota, Suhharevskaja, Turgenevskaja ja Sretenski Bulvar.

Rajooni territooriumile jääb Komsomolskaja ploštšad, mille ääres asub kolm jaamahoonet: Leningadi, Jaroslavli ja Kaasani.

Võimuorganid[muuda | muuda lähteteksti]

Rajooni juhtimist teostatakse Krasnoselski rajoonivalitsuse (vene keeles Управа Красносельского района), kohaliku omavalitsuse tööorganite ning teiste rajooni võimuorganite abil (politsei, prokuratuur jt).[1]

Administratiivvõimuorganiks on Krasnoselski rajooni valitsus. Seda juhib valitsuse pea (глава управы), kellel on neli asetäitjat: elamu-kommunaalmajanduse ja heakorra küsimuste alal; ehitusalaste ja maaomandi küsimuste alal; majanduse, kaubanduse ja teenuste osutamise küsimuste alal ning asetäitja elanikkonnaga läbiviidava töö alal.

Kohaliku omavalitsuse tööorganid[muuda | muuda lähteteksti]

Kohaliku omavalitsuse esindusorganiks on 10-liikmeline Krasnoselski munitsipaalringkonna saadikute nõukogu, kes valib enda liikmete hulgast esimehe. Saadikute nõukogu korraldab istungeid mitte harvemini kui kord kvartalis. Kohaliku omavalitsuse täidesaatvaks organiks on munitsipaalringkonna saadikute nõukogu aparaat, mida juhib nõukogu poolt valitud munitsipaalringkonna pea.

2017. aasta septembris toimunud Moskva munitsipaalsaadikute valimistel võitsid Krasnoselski munitsipaalringkonna nõukogu 10 saadikukohast sõltumatud kandidaadid 7 kohta (ülejäänud kolm said Ühtse Venemaa kandidaadid). Saadikute nõukogu valis nõukogu esimeheks ja munitsipaalringkonna peaks tuntud opositsioonipoliitiku Ilja Jašini.

Munitsipaalringkonna eelarve 2018. aastal moodustas 14,8 miljonit rubla (u 210 000 tuhat eurot).[2]

Hram Vsehh Svjatõhh v Krasnom Sele

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Rajoonis asub endine Novo-Aleksiuse klooster (praegu Aleksiuse stauropegiaalne nunnaklooster), mille territooriumil paikneb õigeusu pühakoda Hram Vsehh Svjatõhh v Krasnom Sele.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]