Kopgalis

Allikas: Vikipeedia
Klaipėda delfinaarium
Klaipėda meremuuseum endises kindluses

Kopgalis (saksa keeles Süderspitze) on Leedu linna Klaipėda osa. Asub Kura säärel Smiltynėst põhja pool. Kuna linnaosa on ülejäänud Klaipėdast eraldatud Kura lahega, siis peavad Klaipėdaga ühendust praamid.

Kopgalis asub Kura sääre rahvuspargi territooriumil. Seal asub Leedu meremuuseum ja delfinaarium. Linnaosa lõunapiiril on Kopgalise ja Smiltynė ühine kalmistu, ka asub seal kalurite elu kajastav etnograafiamuuseum.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kopgalis tekkis 1795. aastal paigana, kus laevadele toimetati ballasti. Kuigi Preisi võimud andsid sealsetele asukatele mitmeid privileege, elas 1821. aastal Kopgalises siiski vaid 7 peret. Elanikud tegelesid kalapüügiga ja kasvatasid kartuleid.

XIX sajandi keskpaigas kujunes Kopgalis esimeseks kuurordiks Kura säärel, seal asusid eraldi supelrannad nii naistele kui ka meestele.

Aastal 1866 ehitati Kopgalisesse fort, mis hävis Teise maailmasõja ajal. Tänapäeval on fort rekonstrueeritud ja seal asub 1979. aastast Klaipėda meremuuseum. Vana kaluriküla on muudetud vabaõhumuuseumiks, aastast 1994 asub seal delfinaarium.

Kopgalises elas Liudvikas Stulpinas, esimene leedulasest kapten. Teine tuntum elanik on Leedu kirjanik Jonas Žilius-Jonila, kes oli aastatel 1925-1926 Klaipėda piirkonna kuberner.