Kookosõli

Allikas: Vikipeedia
Kookosõli

Kookosõli ehk kookosrasv on kookospähkli kuivatatud tuumadest saadud taimeõli, mida kasutatakse laialdaselt nii meditsiinis, kergetööstuses kui kakokanduses. Kookosõli pärineb Aasiast – selle suurimad tootjariigid on ajalooliselt olnud India, Indoneesia ja Filipiinid.[1]

Tahkes olekus on kookosõli valget värvi ja üsna nidusa tekstuuriga. Kookosrasva sulamistemperatuur on 25 °С, mistõttu tuleks seda hoiustada klaaspurgis pimedas kohas (päikese eest varjatult). Vedelas olekus on kookosõli värvitu. Kookosrasva säilimisaeg on tavaliselt 1 aasta.[2]

Päritolu[muuda | muuda lähteteksti]

Kookosõli omadused avastati 15. sajandil India ja Indoneesia piirkonnas. Kuna õli oli tollal üsna kallis, said seda endale lubada vaid jõukad naised, kes rasvaga oma juuste ja küünte ilu eest hoolt kandsid. Samuti kasutati kookosõli haavade ravis ning pühade riituste läbiviimisel.[2] Õli hakati peagi eksportima Hiinasse, hiljem ka muudesse Aasia riikidesse. 1600. aastal, Inglismaa kuninganna Elizabeth I valitsusajal jõudis kookosõli ka Euroopasse.

Tänapäeval on kookosõli naiste hulgas väga populaarne – sellest tehakse juukse- ja küünemaske. Õli on orgaaniline ja looduslik, mistõttu kasutatakse seda aina enam ka kokanduses.[3]

Toiteväärtus[muuda | muuda lähteteksti]

100 g kookosõli sisaldab[3]:

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Kookospähkli valmimine[muuda | muuda lähteteksti]

Kookospähklid kasvavad palmil kobarates 6–12 kaupa, kusjuures igakuiselt hakkab kookospalmil kasvama uus pähklikobar. See tähendab, et aasta jooksul kasvatab üks kookospalm 100–120 kookospähklit.[4] Iga kookospähkel valmib ca 12 kuud. Kookosõli tehakse pähkli viljalihast (kuivatatud tuumadest).

Kookosõli valmistamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kookosõli valmistamiseks on mitmeid viise. Filipiinidel, kus on soe ja niiske, troopiline kliima, käib tootmine järgmiselt: kõigepealt hangitakse kookospähkli viljaliha, mida seejärel 2,5 tunni jooksul jahvatatakse ja kuivatatakse. Seda tehakse 40–45 °C temperatuuril. Viimaks niristatakse õli kuivatatud pähkli viljalihast välja. See viis on küllaltki efektiivne, kiire ja vähekulukas.[4]

Teine võimalus õli tootmiseks on pressida kookospähkli viljalihast mahla ja õli välja ilma seda kuivatamata. Sel viisil toodetud õli on tervislikum, sest viljalihas sisalduvaid kasulikke aineid ei kuivatata tootmise käigus rasvast välja. Hinna poolest on sedasorti õli aga kallim.[5]

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kosmeetika[muuda | muuda lähteteksti]

Kookosõli on efektiivne niisutaja, mistõttu kasutatakse seda sageli huulepalsami, meigieemaldaja, juuksepalsami või lihtsalt näokreemina. Samuti on kookosrasv suurepärane massaažiõli, hambapasta asendaja, deodorant ja päikesekaitsekreem.[5] Kookosõlis on suur E-vitamiini sisaldus, mis on juuste ja naha tervise jaoks hädavajalik[6]. Mõned käsitöömeistrid teevad kookosõlist ka meeldiva lõhnaga mahedat seepi.[7]

Kokandus ja kodundus[muuda | muuda lähteteksti]

Kookosõli on nii mõneski majapidamises igapäevane komponent näiteks praadimisel, küpsetamisel, salatikastmete valmistamisel ning isegi tee või kohvi magustamisel. [8] [9] Lisaks saab kookosrasvaga puhastada nii nahatooteid kui ka metallesemeid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lima, Renan da Silva; Block, Jane Mara (22. aprill 2019). "Coconut oil: what do we really know about it so far?". Food Quality and Safety. 3 (2): 61–72. DOI:10.1093/fqsafe/fyz004. ISSN 2399-1399.
  2. 2,0 2,1 "Удивительная польза кокосового масла" (veebileht). royal-forest.org (vene keeles). Vaadatud 13.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  3. 3,0 3,1 "Kookosrasv" (eesti keeles). Tervise Arengu Instituut. Vaadatud 28.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  4. 4,0 4,1 "What Type of Coconut Oil is Best? How to Choose a Coconut Oil" (veebileht). coconutoil.com (inglise keeles). Vaadatud 13.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  5. 5,0 5,1 "Kookosõli kasutamisvõimalusi" (veebileht). www.hingepeegel.ee (eesti keeles). Vaadatud 17.11.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  6. "Kookosrasva mitmekülgsed kasutusvõimalused". www.nurme.eu (eesti keeles). Originaali (veebileht) arhiivikoopia seisuga 2.12.2017. Vaadatud 22.11.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  7. "Põhjalik ülevaade: kookosõli kosmeetikas ja seebivalmistamisel". hobipunkt.ee (eesti keeles). Originaali (veebileht) arhiivikoopia seisuga 14.12.2017. Vaadatud 13.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  8. Duron, Alexandra. "76 Genius Coconut Oil Uses for Everyday Life" (veebileht). greatist.com (inglise keeles). Vaadatud 22.11.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  9. "58 способов использования кокосового масла" (veebileht). lifehacker.ru (vene keeles). Vaadatud 13.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]