Kesk-Itaalia ühendatud provintsid

Allikas: Vikipeedia

Province Unite del Centroitalia
Kesk-Itaalia ühendatud provintsid


1859–1860
Lipp
Kesk-Itaalia ühendatud provintsid (rohelisega).
Valitsusvorm vasallriik
Religioon katoliku kirik
Riigikeeled itaalia
Eelnev Järgnev
Toscana suurhertsogkond, Parma hertsogkond, Modena ja Reggio hertsogkond, Legazioni Pontificie Sardiinia kuningriik

Kesk-Itaalia ühendatud provintsid, ka Kesk-Itaalia liit, Kesk-Itaalia konföderatsioon või Kesk-Itaalia kindralkubermang, oli lühiealine Sardiinia kuningriigi vasallriik. See moodustati endiste Toscana suurhertsogkonna, Parma hertsogkonna, Modena ja Reggio hertsogkonna ning Legazioni Pontificie ühendamisega, pärast nende monarhide rahvarevolutsioonidega minemaajamist.

Augustist 1859 ühinesid Toscana, Parma, Modena ja Legazioni Pontificie Sardiiniameelsed režiimid mitme sõjalise lepinguga. 7. novembril 1859 valisid nad regendiks Eugenio Emanuele di Savoia-Carignano. Siiski keeldus Sardiinia kuningas Vittorio Emanuele II valimisi tunnistamast ja saatis kohale Carlo Bon Compagni di Mombello kui Kesk-Itaalia kindralkuberneri, kes vastutas riikide diplomaatiliste ja sõjaliste asjade eest.

8. detsembril 1859 liidendati Parma, Modena ja Legazioni Pontificie Emilia kuninglikku provintsi. Pärast referendumeid märtsis 1860 annekteeriti riik ametlikult Sardiinia kuningriiki. Prantsusmaa poolse tunnustamise eest loovutati Savoia ja Nice Prantsusmaale.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]