Keermeliim

Allikas: Vikipeedia

Keermeliim on ühekomponentne liim, mida kantakse kinnitusdetailide, näiteks kruvide ja poltide keermetele, et vältida lahtitulekut, lekkimist ja korrosiooni.

Enamik keermeliime baseeruvad metakrülaadil ja toimivad metallipinna elektrokeemilisel aktiivsusel, mis põhjustab vedeliku polümerisatsiooni. Keermeliim on tiksotroopne, mis võimaldab sel aja jooksul hästi voolata, kuid siiski talub lööke ja vibratsiooni. Liim võib olla püsiv või eemaldatav. Tavaliselt tähistatakse liimid värvikoodiga, et näidata tugevust ja seda, kas need on kergesti eemaldatavad.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Keermeliimi töötas välja USA professor Vernon K. Krieble 1953. aastal. Tema firma American Sealants asutas kaubamärgi Loctite.[1] Ühendi varane versioon patenteeriti 1960. aastal.[2]

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Tavaliselt on keermeliimid metakrülaadipõhised ja kõvenevad anaeroobselt. Keermelukustusvedelik on tiksotroopne vedelik: nihkepinge mõjutab selle viskoossust, kuid võimaldab siiski taluda lühiajalist nihkumist, nagu vibratsioon või põrutus.

Keermeliimi müüakse tavaliselt väikestes anumates, alates 5 milliliitrit kuni 250 milliliitrini. Keermeliimi müüakse ka pulkade ja teibi kujul, sarnaselt teflonteibiga.

Keermeliimide tüüpilised omadused[3]
Tüüp Värvikood M10 poldi lahtimurde pöördemoment Pöördemoment lahtikeeramiseks Temperatuurivahemik
Madala tugevusega      Lilla 7 N·m 3 N·m −54 kuni 149 °C
Keskmise tugevusega      Sinine 12 N·m 6 N·m −54 kuni 149 °C
Keskmise tugevusega kõigile metallidele      Sinine 20 N·m 20 N·m −54 kuni 149 °C
Kõrge tugevusega      Punane 25 N·m 25 N·m −54 kuni 149 °C
Kõrge temperatuuritaluvusega      Punane 20 N·m 30 N·m −54 kuni 232 °C
Imbuv      Roheline 10 N·m 35 N·m −54 kuni 149 °C

Kasutamine ja hooldus[muuda | muuda lähteteksti]

Keermeliimi võib olenevalt tüübist kasutada enne või pärast montaaži. Keermeliimid on saadaval madala, keskmise ja kõrge tugevusega. Paljud firmad märgistavad pakendi ja keermeliimi värvikoodiga, et näidata püsivusastet. Madala tugevusega tüübid takistavad vibratsiooni mõjul lõdvenemist, kuid neid saab siiski kergesti lahti võtta. Eemaldatavad tüübid peavad vastu suuremale vibratsioonile, kuid neid saab siiski käsi- või elektritööriistadega lahti võtta. Kõrge tugevusega keermeliimide nihketugevus on 21 MPa. Püsivalt liimitud detaili lahti murdmiseks vajalik pöördemoment võib ületada detaili enda voolavuspiiri, nii et jõuga lahtivõtmise katse võib kinnitusvahendi lõhkuda. Ka kõrge tugevusega keermeliimiga tihendatud ühendused on avatavad koostu kuumutades, tavaliselt temperatuurini 230 °C.

Keermestatud kinnitusdetailide töötemperatuurid on tavaliselt piiratud 150 °C-ga, mis on madalam kui metakrülaatpolümeeri pehmenemistemperatuur. Sellest kõrgemal temperatuuril materjal pehmeneb ja tugevus väheneb. Kuna keermeliimid tuginevad sideme moodustamisel tavaliselt metallipinna elektrokeemilisele aktiivsusele, peavad pinnad olema puhtad, et saavutada täielik nakketugevus. Poltliidete lõdvenemise vältimiseks võib koos keermelukustusvedelikuga kasutada lukustusseibe, lukustusmutreid, kontramutreid ja turvatraati. Kuna elektrokeemiline aktiivsus põhjustab keermeliimi polümerisatsiooni, tuleb olla ettevaatlik, et vältida kogu keermeliimi pakendi sisu saastumist metalliga kokku puutunud keermeliimiga, vastasel juhul võib anumas olev materjal polümeriseeruda.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Butterworth Kenneth W. (1988). The Loctite Story. New York: Newcomen Society of the United States.
  2. Anaerobic curing sealant composition having extended shelf stability  
  3. "Devcon Permatex Anaerobic Threadlocker Selector Guide" (PDF). Vaadatud 20. veebruaril 2022.