Kasutaja arutelu:SJänes/Hüpogonadism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tänan Sind õigeaegselt esitatud artikli eest. Maht on piisav ja struktuur on hea. Kiiduväärt loogiline kooskõla ja järjepidevus. Leides küll, et tegu on puhtalt tõlkeartikliga, ei ole neid aspekte väga tähtis rõhutada. Tõlkekeel kannatab tugevalt eesti-inglise tõlke tüüpvigade all. Need on eestikeelsete ja ingliskeelsete terminite tähendusväljade erinevused, liigne kaassõnade kasutus ning sõnaühendite ebatäpne tõlgendamine. Lisaks ka lauseehitus ja sõnajärg. Loe tekst üle ilma ingliskeelse originaalita ja proovi, kuivõrd arusaadav see on. See ei tähenda, et artiklist ei pruugiks veel asja saada.

Kui natuke vaeva näha, saab sellest väga hea artikli!


Järgnevaid kommentaare lugedes tuleb silmas pidada, et vikipeediasse kirjutamise eesmärgiks ei ole päris tavaline tekst. Vikipeedia teksti ülesanne on edastada lugejale võimalikult kergelt informatsiooni, mistõttu tasub seal järgida entsüklopeedilist stiili. See tähendab eelkõige kompaktsust nii sisus kui väljenduses. Väldi keerulisi lauseehitusi, mis kuhjavad lugeja ette mõtteid, kui sama sisu võib edastada ehk ka ühe mõttega (komade arv on hea määr, mida jälgida). Ära toeta lauseid liigselt varasemale tekstile – enamasti saab lauseid moodustada nii, et nad on mõistetavad ka väljaspool konteksti. Samuti väldi nö. Cliffhanger’eid, kus tähtsaim sisu selgub alles lause või lõigu lõpuks. Entsüklopeediline tekst ei ole jutustus lõkke ümber ega detektiiviromaan. Püüa väljendada kompaktselt ja võimalikult lihtsalt.

Kompaktsus nõuab ka väljenduslikku täpsust. Ei ole mõtet jutuga keerutada ega väljendada umbmääraselt. Ähmaste või mitmetähenduslike sõnade kasutamine tekitab üldiselt probleeme lugejale, kes võib jutust valesti aru saada või on sunnitud lisaallikatega konsulteerima. Väldi hinnanguid (meie, kahjuks, tegelikult jne) ja esitle ainult allikates esinevaid väiteid ja fakte.

Vikipeedia puhul tuleb ka tähele panna lugejate laia kogukonda. Teksti peamine eesmärk on harida lugejat, kes teemast väga palju ei tea. Kui on võimalik kasutada omajuurelisi sõnu, siis tee seda, kuna need teevad teksti uuele huvilisele läbipaistvamaks. Väga suur roll on ka artikli ja artikliosade struktuuril, mis võivad muuta seoseid palju selgemaks või ajada ka juba lausetest leitud ivad segamini. Kirjutades mõtle, kuidas Sa edastaksid antud informatsiooni võõrale inimesele ning püüa ennast panna lugeja rolli.

Lugejale ligipääsetava teksti koostamine ei ole kerge, aga muutub lihtsamaks kogemuste ja teadlikkuse kasvamisel. Järgnevad kommentaarid on koostatud eelkõige eesmärgiga pakkuda võimalust nende küsimuste üle mõtelda ja enda teksti peal näha, kuidas see toimib. Kriitikale võib vastata ka küsimuse või vastusega ja lõplik artikkel on Sinu kirjutada, aga kursuse lõpuks on oluline täiendada vikipeediat ka kvaliteetse artikliga.


Eriti vastutusrikas ülesanne on tõlketeksti loojal. Selle jaoks, et tõlkimisel oleks mõte, peab tõlketekst olema üheaegselt nii lihtne kui ka täpne. Enamasti ei klapi aga eesti keele ja originaalkeele (nt inglise keele) sõnade tähendusvarjundid ja lauseehitus, mistõttu tuleb peaaegu iga lause tervenisti ümber teha ja mõte tervikut silmas pidades uuesti sõnastada. Kõige halvem lahendus on võõrad sõnad lihtsalt „eestlaslikuks“ teha ja asetada samale kohale, mistõttu peab lugeja tihti hakkama teksti mõttes üle tõlkima ning originaali lugemine võib osutuda lihtsamakski. Mitmes keeles opereerides on aga kerge sattuda kogemata „laisale“ tõlkele, kuna tõlkimise ajal võib tunduda üsna mõistlik, et lugeja peaks aru saama nagu tõlkija hetkel mõtleb (sellest väärarvamusest saab lahti kogemustega). Tõlketekst tuleb pärast valmimist ning lühikest pausi kindlasti uuesti üle lugeda, kusjuures ei tohiks olla üllatav, kui parandusi tuleb teha igas lauses.

Lõppartiklis võiks arutelulehele ka lisada vimpli nagu https://et.wikipedia.org/wiki/Mall:T%C3%B5lgitud_leht



Väga hea, et alustad alguslauset nimetavas käändes. Kontrolliks ainult sisu. Kas  „vähenenud funktsionaalse aktiivsusega“, või „gonaadide funktsionaalse aktiivsuse vähenemist“


 suguhurmoonide – suguhormoonide, speller!

sekretsioon – eritamine?


ja/või – kasuta lihtsalt või


häiritud puberteedi I faasiks - "interrupted stage 1 puberty" – oled sa kindel tõlkes, äkki hoopis puberteedi esimese faasi häirituseks? Uuri välja.


Madalad androgeeni ja östrogeeni tasemed on jaotatud vastavalt hüpoandrogenismiksja hüpoöstrogenismiks ning omavad mõlema soo puhul sümptomeid hüpogonadismist kuid on üldiselt diagnoositud vastavalt naistel või meestel.

Selle lause saab teha lühemaks ja/või pooleks. Samuti jääb selle sisu segaseks. HAG ja HÖG ei ole siis päris HG alamliigid, vaid ainult osaliselt kattuvad terminid?

„Omavad mõlema soo puhul sümptomeid.“ – väga võõrapärane.

suguorganite poolt  - saab muuta vormi aktiivsemaks, st mitte suguorganite poolt, vaid suguorganid teevad.

Nii spermatogeneesi kui ovogeneesi protsess – kas ei piisa „Nii spermatogenees kui ovogenees“

võib tulenevalt haiguse tõsidusest  - sõltuvalt?



Terminit hüpogonadism kasutatakse tavaliselt pigem püsivate kui ajutiste defektide puhul ning viitab suguhormoonide defitsiidile. – tee lihtsamaks.

ning viitab  - sõna puudu või ei ühildu [terminit]



defektses – puudulikus?


e.g. – nt, või kaldkirja!


Defektiga munaraku või spermide areng võib viia viljatuseni. – On see nüüd areng, mis on defektiga/puudulik või munarakk/sperm?


Harvemini – harvem

Harvemini kasutatakse terminit viljatuse jaoks, mis ei ole seotud reproduktiivhormoonide defitsiidiga.

Lihtsusta lauset. Nt „Terminit kasutatakse ka viljatuse...“


Hüpogonadismil on mitu erinevat vormi ning palju erinevaid viise haiguse klassifitseerimiseks. Endokrinoloogidjaotavad haiguse vorme reproduktiivsüsteemi defektse osa määra järgi. Füsioloogid määravad gonadotropiine (luteiniseeriv hormoon ja folliikuleid stimuleeriv hormoon), et eristada primaarset ja sekundaarset hüpogonadismi. Primaarse hüpogonadismi puhul on LH ja/või FSH tasemed normaalsest kõrgemad, mis viitab probleemile on sugunäärmetes. Sekundaarse hüpogonadismi korral on mõlema tasemed normaalsed või alla normaaltaseme, mis vihjab sellele, et probleem tuleneb närvisüsteemist.


Jutt on üsna segane. Kui varem rääkisid termini erinevatest kasutustavadest, siis nüüd on nähtusel endal mitmeid erinevaid vorme. Millise kasutustava nähtusel siis? Püüa selgemaks teha. Samuti saab siin vähendada anglitsisme.

Lisaks puuduvad siin ja ka hiljem viited. Kui see on Sulle tuttav teema, siis ehk on võimalik neid leida?



Hüpogonadism, mis väljendub sugunäärmete defektsuses nimetatakse tavaliselt primaarseks hüpogonadismiks.

- Tekst ei ühildu. Samuti saab lauset lihtsustada. Praeguses lauses on puudu koma, aga lausekiilu võiks tervenisti kaotada.


Ka mumpspõhjustab munandite töös häireid.

- Terves tekstis püüa vältida üleliigselt pikki ja keerulisi väljendeid. Antud juhul võiks asendada põhjustab häireid töös - > häirib tööd?


Jätkan parandustega kui oled terve teksti jõudnud üle käia ja väljendusviisi parandada.


Näiteid sõnastustest, mida parandada:

Hüpogonadismiga tüdrukutel esineb menstruatsiooni puudumine

Hüpogonadism avastatakse tihti siis kui puberteet on hiljaks jäänud.

Madala testosteroonitaseme saab tuvastada lihtsa vereprooviga, mis võetakse hommikul, kui hormooni tase on kõige kõrgem, sest päeva jooksul võib see langeda kuni 13%.

 Testosterooni tasemeid veres tuleks aeg-ajalt uuesti määrata, et olla kindel selle taseme tõusus.

Komplikatsioonid on vastunäidustused?




Edu paranduste sisse viimisel. Anna teada kui valmis! Vaatan siis uuesti üle.



PeeterT (arutelu) 14. oktoober 2013, kell 15:57 (EEST)[vasta]



Lause "Defektiga munaraku või spermide areng võib viia viljatuseni." on minu arvates igati loogiline. Defektsetena on mõeldud siiski munarakku ja sperme.

Lauses "Primaarse hüpogonadismi puhul on LH ja/või FSH tasemed normaalsest kõrgemad, mis viitab probleemile sugunäärmetes. " ei saa ma kuidagi ära kaotada ja/või sõnapaari, asendades selle ainult või-ga, sest siis tekiks faktiline viga. Nimelt võivad need hormoonid olla nii samaaegselt normaaltasemest kõrgemad kui ka üksteisest täiesti sõltumatult ja eraldi.

Mis puudutab viiteid, siis olen enamasti kasutanud enda artikli loomisel samanimelist ingliskeelset vikipeedia artiklit ja kõik viited, mis seal esinesid, on ka minul olemas ning üle kontrollitud. Lisaks olen pannud siia-sinna lauseid ja lõike samadest allikatest ning ka need on viidatud.

Olen mõnevõrra üllatunud, et erialased terminid ja väljendid on probleemiks saanud. Näiteks sõna sekretsioon on ka ÕS-is olemas ja sugunäärmete kohta ei saa öelda, et nad teevad midagi.

SJänes (arutelu) 15. oktoober 2013, kell 20:19 (EEST)[vasta]


Palju parem! Viimane nõuanne oli siiski mõeldud, et terve tekst üle vaadata. Eeldades, et Sa oled seda teinud, mõned märkused veel.

Juhtlõiku ja ka edasi tuleks lisada veel viiteid vikipeediasse (nt meditsiiniline, suguhormoonid, hormoonid, aktiviin, inhibiin, Klinefelteri sündroom, puberteet jne).

e.g., - Tegelikult kasuta "näiteks", mõtlesin vahepeal, et lugeja ei pruugi tunda neid lühendeid.

Meestel väheneb adrogeenide tootmine seoses vanusega, ning seda nimetatakse hilja avalduvaks hüpogonadismiks. - Enne järgmist postitust vaata terve tekst spelleriga üle. Kasuta kooliarvutit kui vaja.

ning viitab suguhormoonide defitsiidile. - ning ta/see viitab

gonaadide tööd kontrollivad ajukeskused hüpotalamus ja ajuripats ei tööta korralikult.  - juhtivad/reguleerivad vms

Keelenõuandlast: (sobiv on Kontrollib dokumente. Kontrollis töö üle. Kontrollib, kas kõik on õige. Ei sobi „Kontrollib olukorda.“)“ http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=kontrollima&F=M http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=kontrolli&F=M


Proov võetakse hommikul, kui hormooni tase on kõige kõrgem, sest päeva jooksul võib see langeda kuni 13%. - Lausestus on parem. Segaseks jääb küll, miks ikkagi kõrgem tase parem on (et ta päeva jooksul langeb ei ole põhjendus "sest" proovi hommikusele võtmisele, vaid h taseme langemisele. Ma ei tea, kuidas saab parandada.


Standartne vahemik - standardvahemik .

Kosmeetilise parandusena : Standardvahemiku määramisel on arvestatud vanuse ning sellest tingitud testosterooni taseme langusega.

Ravi määramisel peaks arvesse võtma vanusegrupile kindlaid väärtusi. Loe lause uuesti üle.

SHBG-ga ehk millega (tekst peab olema lugejale võimalikult ligipääsetav)

27 aastane - 27-aastane (-ne liite puhul ühendatakse number sidekriipsuga)


See tulemus paneks antud isiku testosterooni taseme väärtuse oma vanusegrupis viimase 5% hulka, samal ajal kui 80 aastaste ja vanemate seas oleks selline tulemus tavaline. (Viimane 5% nüüd küll kõige selgem pole.)


Tegelikult ei pruugi inimene, kellel on madal SHBG ja testosterooni tase, mis siiski mahub normaalse väärtuse piiridesse, omada mingeid hüpogonadismi sümptome. - Ära kasuta sõna tegelikult. Entsüklopeedias tuleb lõigu püandid kõige esimesena välja tuua.


Hüpogonadism on ebanormaalsus, menopaus on aga loomulik hormoontasemetega seotud muutus. Ebanormaalsus ei ole päris sõna.... vähemalt sellises loetulus peaks liikmed olema samasugused (mõlemad on muutused),


Üldiselt väheneb meeste testosterooni tase vanusega, kuid selle puudumine ei avalda organismile nii järsku mõju kui östrogeeni puudus naistel

"Dramaatilise" eemaldamine oli väga hea mõte! Muidu lauses: jutt on testosterooni puudumisest? või testosterooni vähenemise puudumisest?

Kui saad, siis püüa vaadata üle just ka need laused, mida ma ei maininud. Teistkordsel lugemisel peaksid konarused ise välja tulema. Teksti tase on mitmel pool ka oluliselt paranenud!

Kommentaaride kohta.

Lause "Defektiga munaraku või spermide areng võib viia viljatuseni." on minu arvates igati loogiline. Defektsetena on mõeldud siiski munarakku ja sperme.

Siinkohal pean ma kohaldama lugeja vetot. Minu arvates on see kahetähenduslik. Parem oleks ehk ka kirjutada "võib põhjustada viljatust".


Lauses "Primaarse hüpogonadismi puhul on LH ja/või FSH tasemed normaalsest kõrgemad, mis viitab probleemile sugunäärmetes. " ei saa ma kuidagi ära kaotada ja/või sõnapaari, asendades selle ainult või-ga, sest siis tekiks faktiline viga. Nimelt võivad need hormoonid olla nii samaaegselt normaaltasemest kõrgemad kui ka üksteisest täiesti sõltumatult ja eraldi.

Hindan soovi säilitada teksti täpsust ja seda tuleb muidugi ka teha! Minu probleem säilib aga ka, ja/või ei ole sõna. Üldiselt "või" ei ole tavatekstis disjunktiivne sidesõna nagu loogikas. Kui Sa tahad täpne olla, siis võid teha äkki midagi sellist. Ja/või ei ole lubatud.

Primaarset hüpogonadismi iseloomustab LH või FSH normaalsest kõrgem tase (võivad esineda ka samaaegselt), mis viitab.

Lisada veel LH ehk ... ja FHS ehk ... (+link) hormoonid FHS või SFH ? Lugeja ei tea, mis need on. Tuleb lisada ka lingid.

Sekundaarne hüpogonadism – gonaadide tööd kontrollivad ajukeskused hüpotalamus ja ajuripats ei tööta korralikult. Antud vormi kutsuvad esile: verejooks, kindlad ravimid (ka steroidid ja opiaadid, geneetilised häired, infektsioonid, kindlate toitainete defitsiit, raua liiasus, kiirgus, järsk kaalulangus, trauma ja kasvajad. [1] Samuti võivad selle vormi põhjustajateks olla Diabetes mellitus, hemokromatoos, polütsüstiliste munasarjade sündroom ja Kallmanni sündroom meestel, mis võtab ära haistmismeele ning mida kutsutakse ka hüpogonadotroofseks hüpogonadismiks.[2]

Kasuta täislauseid. Sulge õigel ajal sulud. Tavalises lauses ei ole koolonit vaja. Kontrollivad- juhivad vms ilmselt.


Viidete kohta pean ma kahjuks kopeerima KKK-st. Üldiselt on tõesti nii, et kui tegeled vikipeedia artiklite tõlkimisega, siis viitamata osa ei ole mõtet tõlkida. Sul võiks olla kõige lihtsam püüda, kus võimalik, ise viiteid tagantjärele leida. Kui kõigele ei leia, siis võib esimese artikli puhul ehk läbi lasta.


Erialane terminoloogia iseenesest ei osutu probleemiks, ning tõtt-öelda ma ei tea kas "sekretsioon" on äravahetatav eritamise või nõristusega. Vikipeedia artiklite juures populaarteaduslike tekstide juures tuleb aga soodustada nii palju kui võimalik tavalugeja ligipääsemist. See tähendab tihti erialaterminoloogia asendamist tavakeelsemate vormidega, mille tähendus on (eesti keele põhjal) tuletatav sõna osadest.

Siin ma ei saa liialt peale käia, kuna teemat valdad ju ometi Sina, ega ka täpseid ettekirjutusi teha, aga ainult meelde tuletama, et see on asi, millele peab mõtlema. Tekst peab olema võimalikult kergesti loetav ka ilma erialaterminoloogiat valdamata. Põhimõtteliselt peaks olema võimalik seda artiklit lugeda nt elu esimese meditsiinialase artiklina. Lõppotsused jäävad Sinu teha.


"Teevad" vormist. Võib-olla tõesti ei ole see sisuliselt kohane. Aga grammatiliselt võiks arvata küll, et kui miski on opioidide poolt indutseeritud, siis see tähendab, et opioidid indutseerivad seda, ehk kutsuvad seda või selle esile.

"Poolt"- vormide vältimine üldiselt vähendab lugeja vaeva tehes teksti lühemaks ja lauseehituse lihtsamaks. See on üldine tava neutraalses stiilis kirjutamisel.

Samamoodi aitab teksti lihtsusele kaasa nimisõnavormide piiramine (selle kohta on uuringuid, et tegusõnu on lihtsam lugeda), mitte "esineb lühike kasv" või "esineb X-i puudumine" (juba parandatud, näen).

"hüpogonadotroofseks hüpogonadismiks" tekitab sisulisi küsimusi. Algul on see sünonüüm Kallmani sündroomile? (seejuures segane, võib olla ka sünonüüm tervele loetelule). Kallmani sündroom on ainult meestel. HGT HG sümptomid aga esinevad ka naistel? + Kallmani sündroom oli defineeritud haistmisvõime kadumise kaudu, aga sümptomites võib see kaasneda ainult mõnikord?

Edu parandamisel! Anna teada kui valmis. Kahjuks ka ingliskeelse vikipeedia kvaliteet on ebaühtlane ning tõlgitavasse teksti tuleb alati suhtuda kriitiliselt.

PeeterT (arutelu) 20. oktoober 2013, kell 13:37 (EEST)[vasta]

Lisada veel LH ehk ... ja FHS ehk ... (+link) hormoonid FHS või SFH ? Lugeja ei tea, mis need on. Tuleb lisada ka lingid. Klassifikatsiooni all olen need juba lingitanud. Minu teada lingitatakse mõisted vaid esmakordsel mainimisel.

Viidete kohta pean ma kahjuks kopeerima KKK-st. Üldiselt on tõesti nii, et kui tegeled vikipeedia artiklite tõlkimisega, siis viitamata osa ei ole mõtet tõlkida. Sul võiks olla kõige lihtsam püüda, kus võimalik, ise viiteid tagantjärele leida. Kui kõigele ei leia, siis võib esimese artikli puhul ehk läbi lasta.

Tagantjärele viiteid otsima hakata on kahjuks väga keeruline ja aeganõudev. Just seda viimast mul ei ole, sest 21. oktoobril peab vikipeedia artikkel lõplikult valmis olema ning lisaks on samas aines 28. kuupäev juba uus tähtaeg. Liiga palju nõuda, et üks päev enne tähtaega veel selline töö ette võtta.

SJänes (arutelu) 21. oktoober 2013, kell 00:57 (EEST)[vasta]

Ok, see on tõsi, et teiste teemade käsitlejad said kvaliteetsema originaalartikli puhul viited kergema vaevaga kaasa. Keeleprobleemid on peamised, nii et las need viited praegu olla. Ristviitamisel piisab esimesest mainimisest, mul jäi see viide järelikult kahe silma vahele. Lisa lõppversioonis kindlasti ka tempel https://et.wikipedia.org/wiki/Mall:T%C3%B5lgitud_leht uue asukoha arutelulehele.

Viidete lisamine oleks teretulnud, aga võimalik, et kursuse raames tuleb siin allahindlusi teha. Otsi niipalju kui leiad, aga teistel oli tõesti parem originaalallikas.

Keeleliselt on teksti kvaliteet kõvasti paranenud, ehkki loomulikult saaks veel. Kõige enam aitaks muidugi värske pilk. Püüan seda veel veidi pakkuda, aga tekst hakkab tõesti valmis saama. Toimetan veidi siis otse.


puht-kosmeetiline: lisa gonaadide ehk sugunäärmete esimesel mainimisel

Vastavalt sellele võib esineda vähenenud suguhormoonide eritamine ning kahjustunud gameetide tootmine või regulatsioon.

See väljendub suguhormoonide eritamise vähenemises või gameetide ehk sugurakkude tootmise või regulatsiooni kahjustumises.

Mõlema soo korral käivad sümptomid hüpogonadismi alla, kuid on diagnoositud vastavalt naistel või meestel.

Teised sugunäärmete hormoonid, mis hüpogonadismi korral võivad väheneda, on progesteroon, DHEA, anti-Mülleri hormoon, aktiviin ja inhibiin.


Terminit hüpogonadism kasutatakse pigem püsivate defektide puhul ning see viitab suguhormoonide puudulikkusele. Suguhormoonide puudulikkus võib viia primaarsete või sekundaarsete sugutunnuste puuduliku arenguni või põhjustada varajasi muutusi täiskasvanud organismis (näiteks enneaegne menopaus naistel).

Haiguse klassifitseerimiseks - haiguse eri tüüpide kl.

gonadotropiinide (luteiniseeriv hormoon ja folliikuleid stimuleeriv hormoon) kogust organismis

Füsioloogid eristavad gonadotropiinide (luteiniseeriv hormoon ja folliikuleid stimuleeriv hormoon) koguse järgi /või "abil"?/ organismis primaarset ja sekundaarset hüpogonadismi.


Primaarset hüpogonadismi iseloomustab LH või FSH normaalsest kõrgem tase (võivad esineda ka samaaegselt), mis viitab probleemile sugunäärmetes. Nimetatud hormoonide tasemed võivad ka korraga olla normaaltasemest kõrgemad. - siin on "korraga" esinemine nüüd kaks korda. Teine lause vist pole vajalik.

, mis vihjab puudulikule närvisüsteemile. -, viidates närvisüsteemi puudulikkusele


mille korral ebatäpselt töötavad retseptorid mõjutavad testosterooni taset ning seetõttu esinevad XY kromosoomidega isenditel naiselikud tunnused.

mille korral mõjutavad vigased retseptorid testestorooni taset nii, et XY kromosoomiga meestel esinevad naiselikud tunnused.


Kõige levinumat kasvajat, mis mõjutab ajuripatsit ja selle tööd, nimetatakse lastel kraniofarüngioomiks ning täiskasvanutel prolaktinoomiks.


Kaasasündinud hüpogonadismi vormid on seotud viljastumisel tekkinud puudustega kromosoomis või geenides. Sellise haiguse näiteks on Turneri sündroom naistel ja Klinefelteri sündroom meestel. Samuti peetakse võimalikuks viljastumise sündmuste seost CHARGE sündroomiga.

Omandatud hüpogonadism on põhjustatud muudatustest organismi eluea jooksul. Seda võivad põhjustada üsna erinevad sündmused. Näiteks on ohtlikuks kuulutatud pikaajaline opioidsete narkootikumide või anaboolsete (hästi palju linke loomulikult, nagu oligi) steroidide kasutamine. Lisaks võivad seda põhjustada näiteks lapsepõlves põetud mumps, aju trauma või ema endokriinsüsteemi häiritus dietüülstilbestrooli tarbimise kaudu lapsel. Meestel väheneb androgeenide tootmine ka seoses vanusega ning seda nimetatakse hilja avalduvaks hüpogonadismiks.

Vormid, mis mõjutavad hormoonide produktsiooni rohkem kui viljakust, on seotud hüpotüreoosi ja Kallmanni sündroomiga. Mõlemal juhul on viljakus langenud vaid niikaua kui hormoonid on asendatud. Vormid, mis mõjutavad viljakust rohkem kui hormoonide tootmist, on seotud Klinefelteri ning Kartageneri sündroomiga.


Hüpogonadismi põdevatel tüdrukutel on tihti häiritud menstruatsioon ning seiskuda võib nii rindade kasv kui organismi kasv üldiselt.

Puberteedijärgse hüpogonadismi puhul on sümptomiteks kuumalained, keha karvkatte hõrenemine, liibido langus ja menstruatsioonipausid.


Hüpogonatroofse ...-e sümptomiteks on hiline või puudulik puberteet, mõnikord peatub kasv või kaob haistmisvõime. Naistel on pärsitud rinnakasv ja menstruatsioonipuudulikkus. Meestel esineb puudusi sekundaarsetes sugutunnustes.


Hüpogonadism avastatakse tihti puberteedi hilinemisel. Tõenäoline avastamiskoht nii naistel kui meestel on viljatusuuringutel.

Diagnoosi kinnitamiseks määratakse FSH ja LH tase organismis. Naistel mõõdetakse ka östrogeeni taset ja meestel testosterooni taset. Lisaks tehakse veretestid aneemia ja rauasisalduse kontrolliks, geneetilised testid, prolaktiini taseme kontroll, sperma hulga määramine ja türoidi hormoonide taseme kontroll.


liiga madal. (eriti, kui tal esineb mõni eelpool mainitud sümptomitest), samal ajal kui 80 aastaste ja vanemate seas oleks selline tulemus tavaline. - siin on mingi viga

sidekriips tähenduses "kuni" mõttekriipsuks. Ei ole veel igal pool.

Kõige targem oleks jutt veel selge peaga üle lugeda.

Internetiviidetele tuleb lisada märge (Vaadatud ..kuupäev..), aja kohta millal viimati sai kontrollitud, et link töötab. Mõnele neist võiks ka informatsiooni lisada.


Loodan, et üksikasjalikud parandused aitavad teksti aegsasti joonde ajada. Vaata aga juttu ka oma silmaga. Saada mulle teade, kui valmis.

PeeterT (arutelu) 21. oktoober 2013, kell 22:06 (EEST)[vasta]

liiga madal. (eriti, kui tal esineb mõni eelpool mainitud sümptomitest), samal ajal kui 80 aastaste ja vanemate seas oleks selline tulemus tavaline. - siin on mingi viga Seda punkti ei oleks tohtinud seal vist olla jah.

Seoses viidetega, ei kasutanud enda artiklis kõiki inglise keelses artiklis välja toodud viiteid, sest need millele nad viitasid on antud teema juures täiesti ebaoluline info. Näiteks oli seal lause: „While historically men with prostate cancer risk were warned against testosterone therapy, that has shown to be a myth.[9]“ seega ei pidanud vajalikuks ka antud viidet.


SJänes (arutelu) 21. oktoober 2013, kell 00:57 (EEST)[vasta]