Kasutaja arutelu:Mariaaryytel/liivakast

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tänan mahuka artikli eest! Küll aga nõuab artikkel veel tööd. Soovitan sul üle vaadata Vikipeedia vormistus- ja viitamisreeglid. Võib-olla oleks abi ka teiste artiklite vaatamisest ja lugemisest, kuna siis saaks Vikipeedia artikli struktuurist aimu.

  • Mis on sinu artikli keskne mõiste? Kas "erakopterid Eestis"? Artikkel peaks algama valitud mõiste definitsiooniga, kusjuures mõiste peaks olema paksus kirjas. Sisukord peaks olema alles pärast sissejuhatavat lõiku. Selleks saad võtta eeskuju põhimõtteliselt igast vikiartiklist (nt sellest).
  • Üks suur peatükk peaks käsitlema üht teemat. Praegu on sul suur peatükk helikopterite nimedega ja eraldi suur peatükk nende inimeste nimedega, kellel helikopterid on. Teen ettepaneku panna inimestega seonduv info sellest helikopterist rääkiva peatüki alla, millega see kokku läheb. Nt võiksid Kundlast rääkida lihtsalt peatüki "Enstrom 480B" all.
  • Ühe peatüki all peaks kirjutama ainult sellest konkreetsest teemast. Praegu alustad sa nt jaotust "Robinson R44" hoopis üldise erakopteritest rääkiva lõiguga.
  • Ühtlusta inimestele viitamine: esimesel korral nii ees- kui ka perekonnanimega ja teisel (soovitatavalt) perekonnanimega.
  • Sinu tekstis on õigekirjavigu. Alusta nende parandamisega sellest, et pane tekst eesti keele spellerisse. Toon välja mõne esinenud vea.
  1. Kontrolli, et kuskil mitmekordseid kirjavahemärke pole.
  2. "15-helikopterit", "15-aasta", "45-minutiga" jne ei kirjutata kokku. Sidekriips peaks olema juhul, kui tegu on omadussõnaga, nt "15-aastane". Küll aga vajab sidekriipsu nt ühend "nii meditsiini- kui ka militaarvaldkonnas", kuna pikalt lahti kirjutades oleks tegu liitsõnu sisaldava fraasiga "nii meditsiinivaldkonnas kui ka militaarvaldkonnas".
  3. Numbrid, mis jäävad alla kümne (nt "ning 1 lennuakadeemiale") peavad olema kirjutatud tavakirjas ("ning üks lennuakadeemiale").
  4. Kümnendarve märgitakse eesti keeles koma, mitte punktiga (vs praegu "2.5 tunniga").
  5. Mõõtühikute (m, km/h, km jne) ees on tühik.
  6. Vaata üle, kuidas kirjutatakse "politsei- ja piirivalveamet".
  7. Kõik laused peavad olema täislaused. Selleks saad midagi lausesse juurde lisada või see eelmisega ühendada (nt "Viimase 15-aasta jooksul on erakopterite omamine Eestis tõusnud märkimisväärselt. Vaadates kasvõi lennuameti kodulehel registreerituid masinaid.")
  8. "Grossil" või "Gross'il"? Loe siit.


  • Tundub, et kohati ei ole sa lähtunud Vikipeedia kui entsüklopeediaartikli kirjutamise reeglitest.
  1. Vikipeedia artiklis ei kasutata mina-vormi. Samuti ei ole vaja märkida, et materjal pärineb referaadist.
  2. Vikiartikkel peaks olema neutraalne, sisaldama vaid fakte ja vältima emotsionaalsust. Nt ei sobi artiklisse lause "Erko Kundla jaoks tähendab kopteriga lendamine põnevust ning seiklusrikkaid elamusi."
  3. Peatüki "Kasutatud kirjandus" nimi peaks olema "Viited"


  • Viitamise kohta
  1. Mõnes kohas on viited eraldi real. Viide peaks olema sellele viitava tekstiosa järel ilma tühikuta. Seejuures on viitenumber enne punkti siis, kui käib ainult selle lause kohta ja punkti järel, kui mitme lause / terve lõigu kohta.
  2. Teisele Vikipeedia artiklile ei tohi viidata. Viitama peab algallikale, Vikipeedia artiklid aga on kirjutatud teisi allikaid kasutades.
  3. Kontrolli üle, et infokildudele korrektselt viitad. Nt ei leidnud ma näiteks Enstrom 480B hinna kohta ingliskeelsest vikiartiklist midagi.
  4. Vaata üle ka muu viitamisega seonduv: mis elemendid peavad lõpuviites märgitud olema (nt internetialliate puhul kasutamise aeg).


  • Väldi tsitaatide kasutamist Oleg Grossi alajaotuses. Need ei anna faktide mõttes midagi juurde ja kuna ekspert on ka anonüümne, ei ole tegu entsüklopeediaartikli jaoks kõige usaldusväärsema allikaga.


Palun vaata tekst üle ja tee parandused. Seejärel anna mulle siinsamas lehel teada. Edu! --Kairijan (arutelu) 30. aprill 2018, kell 01:39 (EEST)[vasta]



Hei! Muutsin wikipedia artiklit Teie soovituste kohaselt, loodan, et hakkab vaikselt ilmet võtma. :)

---

Tänan tehtud muutuste eest! Vaata aga soovitused veelkord üle, nii mõnigi on tegemata jäänud. Lisan ka mõne täiendava kommentaari.

  1. Kõik laused peavad olema täislaused. Selleks saad midagi lausesse juurde lisada või see eelmisega ühendada (nt "Viimase 15 aasta jooksul on erakopterite omamine Eestis tõusnud märkimisväärselt. Vaadates kasvõi lennuameti kodulehel registreerituid masinaid.")
  2. "Grossil" käänatakse ilma ülakomata.
  3. Mõõtühikute (m, km/h, km jne) ees on tühik.
  4. Sissejuhatav lõik peab olema enne sisukorda.
  5. Numbrid, mis jäävad alla kümne (nt "ning 1 lennuakadeemiale") peavad olema kirjutatud tavakirjas ("ning üks lennuakadeemiale").
  6. Palun eemalda emotsionaalsed sõnad: „hullus“, „pingsalt“, „läbi raskuste“, „putukas“ (mida selle all üldse mõeldud on?). Ära võta ajakirjanduses avaldatud artiklitest lauseid sõna-sõnalt üle, vaid muuda need neutraalseks ja võta ära osad, mis on vikiartiklile ebasobivad ja ebavajalikud (nt „Marek kasutab helikopterit rohkem tööasjadeks, kuna tema ärihuvid on üle terve Eesti laiali“, „Läbi raskuste said piloodiload tehtud aastaga ning raskeimaks pidas Heino kõrgema matemaatika ning füüsika inglise keelset õppimist“ jne). Fookus on helikopteritel, mitte neil inimestel, nende lapsepõlvel ja tegemistel.
  7. Väldi tsitaatide kasutamist Oleg Grossi alajaotuses. Need ei anna faktide mõttes midagi juurde ja kuna ekspert on ka anonüümne, ei ole tegu entsüklopeediaartikli jaoks kõige usaldusväärsema allikaga.
  8. Väldi sõnu „praegu“ ja „hetkel“: Vikiartikkel võib üleval olla ju väga kaua ja mõne aja pärast ei pruugi need sõnad enam konkreetsele olukorrale viidata.
  9. Ühtlusta inimestele viitamine: esimesel korral nii ees- kui ka perekonnanimega ja teisel (soovitatavalt) perekonnanimega.

Anna teada, kui oled kõik parandused teinud.--Kairijan (arutelu) 19. mai 2018, kell 18:45 (EEST)[vasta]

Tere! Muutsin nii palju, kui oskasin, kuid ma ei suuda välja nuputada, kuidas ma saan sissejuhatuse enne sisukorda tõsta. Võtsin ära päris palju isiklikke lauseid ning jätsin enamasti faktipõhised või tehnilised. Jään ootama tagasisidet, aitäh! :)

---

Tere! Aitäh jällegi. Keeletoimetasin artikli.

  1. Muutsin sisukorra paigutuse ise ära (saad selle kohta lugeda siit).
  2. Muutsin ära ka ühe fakti: 3,3 m on helikopteri kõrgus, mitte pikkus.
  3. Tegin teksti veelgi neutraalsemaks. Kust pärineb lause "Grossil on plaan soetada endale ka väiksem ja odavam helikopter. Uueks helikopteriks on Robinson R44."?
  4. Netiviidetel peab olema märgitud kasutamise aeg, nagu juba öelnud olen.

--Kairijan (arutelu) 29. mai 2018, kell 14:17 (EEST)[vasta]