Kasutaja:Xiwen6/Lu Shaye

Allikas: Vikipeedia

 

Lu Shaye
Isikuandmed
Sünniaeg 1964
Erakond Chinese Communist Party
Alma mater Nanjing Foreign Language School
China Foreign Affairs University

Lu Shaye (lihtsustatud hiina kirjas: 卢沙野; sündinud oktoobris 1964) on Hiina diplomaat, kes töötab praegu Hiina suursaadikuna Prantsusmaal ja Monacos. [1]

Endised Nõukogude riigid ei ole suveräänsed riigid[muuda | muuda lähteteksti]

Lu Shaye väitis 2023. aasta aprillis Darius Rochebinile antud intervjuus, et endistel Nõukogude riikidel " puudub rahvusvahelises õiguses tegelik staatus". Küsimusele, kas tema arvates kuulub Krimm Ukrainale, vastas Lu Shaye: " see oleneb sellest, kuidas te probleemi tajute, " lisas, et " see pole nii lihtne " ja et Krimm "kuulus alguses venemaale", täpsustamata, mida ta selle all mõtles. [2] [3]

Eesti välisminister Margus Tsahkna ütles, et Hiina diplomaadi öeldu on vale ja ajaloo valesti tõlgendamine.[4]

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs andis Twitteris vastuse, milles teatas, et Lu väljaütlemised on "täiesti vastuvõetamatud", ning nõudis "Hiina poolelt selgitust ja avalduse täielikku tagasivõtmist".

Lisaks teatas ta, et Läti koos Leedu ja Eestiga kutsuvad vastavad kõrged Hiina diplomaadid, et anda selgitusi Lu sõnavõttude kohta. [5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 中国驻加拿大原大使卢沙野即将出任驻法国大使 [Former Chinese Ambassador to Canada, Lusaye, is about to assume the post of Ambassador to France]. sina (hiina). 6. juuli 2019.
  2. @LCI (21. aprill 2023). "Question test "Est-ce que la Crimée, à vos yeux, c'est l'Ukraine ?" (Tweet) – cit. via Twitter.
  3. "China's ambassador to France says former Soviet countries have 'no status in international law'". Vaadatud 22. aprillil 2023.
  4. ERR (22. aprill 2023). "Eesti, Läti ja Leedu mõistsid Hiina diplomaadi sõnavõtu hukka". ERR. Vaadatud 23. aprillil 2023.
  5. Bermingham, Finbarr (23. aprill 2023). "Baltic countries fume as China's envoy in France questions sovereignty of post-Soviet states". Vaadatud 23. aprillil 2023.