Kasutaja:PärtelR/Spiroheedid

Allikas: Vikipeedia

See artikkel räägib bakterite hõimkonnast. Spiraalsetest bakteritest üldisemalt, vaata spiraalsed bakterid (spiral bacteria[1]).

Spiroheedid ehk keeritsbakterid on hõimkond, kes värvuvad gramnegatiivselt. Sugukond spiroheedid (spirochaetaceae).[2] Neil on eriline diderm (kahekihiline membraan), kus paiknevad heeliksisse keerdunud (korgitseri või spiraali kujulised) rakud. Spiroheedid värvuvad gramnegatiivselt ja looduses käituvad nad kemotroofidena.[3] Nende pikkus varieerub 3 kuni 500 µm, läbimõõdud jäävad vahemikku 0,09 ja 3 µm.

Spiroheete eristatakse teistest bakteri hõimkondadest nende viburite paiknevuse järgi, mida tuntakse ka kui telje filamentidena. Viburid paiknevad kahe membraani vahelises ruumis (periplasma). [4]Need panevad raku keerduma, mis võimaldab tal liikuda. Spiroheedid jagunevad mittesugulise paljunemise teel. Enamik spiroheete on võimelised elama ilma peremeesorganismita ja on anaeroobsed, kuid on arvukalt erandeid. Spiroheedi bakterid on mitmekesised tänu oma patogeensele võimekusele, mis tuleneb nende ökoloogilisest nišist. Lisaks on neil veel eripärased geneetilised markerid, nagu nt G+C sisaldus ja genoomi suurus.[5]

Patogeensus[muuda | muuda lähteteksti]

Paljud isendid spiroheetide hõimkonnas põhjustavad üldlevinuid haigusi. Patogeensete hõimkonda kuuluvad järgnevad:

Spiroheedid võivad veel põhjustada dementsust ja neid on seostatud Alzheimeri tõvega. Meditsiinis peetakse salvarsaani esimeseks orgaaniliselt sünteesitud mikroobide vastaseks ravimiks, mis oli tõhus ainult spiroheetide vastu ning kasutati peamiselt süüfilise ravimiseks.

Taksonoomia ja molekulaarsed omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Spiroheetide klassis on nimetatud 14 perekonda 4 seltsis ja 5 sugukonnas. Brachyspirales, Brevinematales ja Leptospirales seltsid hõlmavad endas kõik ühte sugukonda vastavalt Brachyspiraceae, Brevinemataceae ja Leptospiraceae. Spiroheetide seltsis on kaks sugukonda, spiroheedid ja borrelioosid (Borreliaceae). On leitud, et CSI (conserved signature indels) ja CSP (conserved signature proteins) molekulaarsed markerid on iga seltsi suhtes spetsiifilised, mis annavad kindlaid meetodeid, piiritlemaks klaade üksteisest nendes mitmekesistes hõimkondades. Erandiks on siin Brevinimetales. On leitud täiendavaid CSI-d üksnes kindlate spiroheedide sugukondade seas. Need molekulaarsed markerid on vastavuses kahe monofüleetilise klaadide täheldatud fülogeneetilise puu harudega spiroheetide seltsi piires. CSI-id on leitud ka kaugemate eristavate taksonoomiliste gruppide seast. Üheks selliseks on borreliooside sugukond, keda saab kaugemalt piiritleda evolutsiooniliste sidemetega, mis on vastavuses füüsiliste omadustega nagu patogeensus.

On veel leitud, et kõik spiroheetide liigid jagavad eranditult CSI-sid. CSI on 3 aminohappega sisend viburi basaalkeha vändakujuline proteiin FlgC, mis on oluline osa unikaalses endoflagella struktuuris, mis spiroheetidel on. Arvestades, et CSI on eranditult omane selle hõimkonna liikmetele, siis on postuleeritud, et see võib olla seotud viburi iseloomulike omadustega, mida on täheldatud spiroheedi liikidel.

Ajalooliselt on kõik sugukonnad spiroheetide hõimkonnas määratud ühte ainsasse seltsi Spirochaetales. Kuigi praegune taksonoomiline vaade viitab rohkem evolutsioonilisele sidemele, kus CSI-de jagunemine näitab ühiseid eellasi igas vastavas klaadis, mille jaoks on nad spetsiifilised. Need sümapomorfsed tunnused põhjendavad fülogeneetilist jagunemist ja on vahend kindlaks tegemaks igat seltsi/sugukonda hõimkonnas.

Fülogenees[muuda | muuda lähteteksti]

Fülogenees põhineb 16S rRNA LTP avaldusel 123 „The All-Species Living Tree“ projektil.

Leptospirales
Leptospiraceae

Turneriella parva (Hovind-Hougen et al. 1982) Levett et al. 2005

Leptonema illini Hovind-Hougen 1983

Leptospira Noguchi 1917 parandused. Faine and Stallman 1982

Euspirochaetae
Brevinemataceae

Brevinema andersonii Defosse et al. 1995

Brachyspiraceae

Brachyspira Hovind-Hougen et al. 1982

Spirochaetales

Exilispira thermophila Imachi et al. 2008

Spirochaetaceae

Spirochaeta Ehrenberg 1835 parandus. Pikuta et al. 2009

Treponema Schaudinn 1905 parandus Abt et al. 2013

Spirochaeta klaad 2

Spirochaeta aurantia (ex Vinzent 1926) Canale-Parola 1980

Borreliaceae

Borreliella Adeolu & Gupta 2015 (Lyme'i tõve borrelioos)

Borrelia Swellengrebel 1907 emend. Adeolu & Gupta 2014 (relapsing fever Borrelia)

Taksonoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Praegu kasutusel olev taksonoomia põhineb Prokarüootiliste nimetuste loendil koos nomenklatuuriga (LPSN) ja Riiklikul Biotehnoloogia Infokeskusel  (NCBI).

Notes:
♦ Tüüptüvi kadunud või pole saadaval
♪ Prokarüoodid, kus puhtaid kultuurne (akseniline) pole isoleeritud või puuduvad, nt pole kultiveeritud või ei saa säilitada kultuuris kauem kui mõnes kasvukorduses
♠ Tüved on olemas Riiklikus Biotehnoloogia Infokeskuses (NCBI) aga pole loetletud Prokarüootiliste nimetuste loendis koos nomenklatuuriga (LSPN)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Spiral_bacteria
  2. "Gramnegatiivsed bakterid".
  3. "Kemotroof".
  4. "Spiroheedi ehitus" (PDF).
  5. "Spiroheedid".
  6. "Leptospiroos".
  7. "Korduv palavik".