Kasutaja:LucSaffre/VT/20151001

Allikas: Vikipeedia

Vikipeedia töötuba 1. oktoobril 2015[muuda | muuda lähteteksti]

Neljapäeval, 1. oktoobril 2015 kell 18.00 toimus Vigala Vikipeedia töötoa koosolek Vana-Vigala raamatukogus.

Kohal olid Mare Ülemaante, Jaan Viska ja Luc Saffre.

Täna rääkisime peamiselt kalendrist. Millised objektid? Kas kogu Vigala vald? Või ainult Vana-Vigala? Kogu vald on raske panna ühele kalendrile. Ja Vana-Vigala külale tuleb juubel, see saab 2016. aastal 590 aastat vanaks. Ja seal on ka parasjagu arv objekte, mida võiks kalendrisse panna:

Kalendri pealkiri oleks "Ilus Vana-Vigala". Toetus oleks hea, sest muidu läheb müügihind kalliks. Vald võiks seda toetada, sest see on investeering turismile. Uurime ka kohalikest ettevõttedest.

Sellest arutelust tekkis hiljem uus alamprojekt Ilus Vigala.

Päevakord[muuda | muuda lähteteksti]

(Päevakord oli paindlik ettepanek, oleneb suuresti osalejatest, ja seekord ei läinudki vaja...)

  • Tagasivaade pildiretkele.
  • Uudised ja küsimused.
  • Septembris oli rahvusvaheline fotovõistlus Kultuurimälestised Vikipeediasse. Vigala vald osales. Kõik fotohuvilised olid kutsutud oma piltidest mõni välja valida ja ülesse laadida (vaata juhend).
  • Margus Vuntus: Küllap oli vahva retk. Kahju, et ei saanud osaleda. Kivi-Vigalas, kiriku vastas üle jõe ühe talu hoovis asuvad Üxküllide ühe pealinnuse - Kivi-Vigala vasallilinnuse varemed. Õigemini vundamendiküngas. Mingi keldrivõlv olla säilinud talu kõrvalhoone all. Endal pole olnud mahti seda otsida. Rootsi kroonika järgi olla olnud tegemist võimsa topeltvallikraavidega ehitisega, õigemini küll terve kompleksiga millesse kuulusid linnus, vallikraavid, kivisild üle Enge jõe, vesiveski ja kindluskirik. Linnus kontrollis sisuliselt ainukest idapoolset maanteeühendust Läänemaa põhja- ja lõunaosa vahel. Sellest ka tema olulisus. linnuse valdustorni seinapaksus küündis pea 4 meetrini. Analoogsete seinapaksustega tornide korruste arv ulatub kuni 8ni. Nii, et see kõrgus kaugele üle metsa. 1530ndatel Saare-Lääne Piiskopkonna kodusõja ajal ei suutnud piiskop Buxhövdeni kergesuurtükivägi tornile mingit kahju tekitada. Tsaariaja alguseks muutus linnus siiski varemeteks ja kui üks Üxküllidest otsustas uue peamõisa Vana-Vigalasse ehitada, veeti linnusekivid sinna ehitusmaterjaliks minema. Üxküllide keskaegne ürikuarhiiv põles kahjuks 1905. aasta mõisatepõletamise mässus maha. Mihkel Aitsam jõudis enne neid ürikuid siiski lugeda, kuid mitte kopeerida. Läheduses asuva Velise vasallilinnuse koht on paremini leitav.
  • Ivo: Läheduses on veel objekte, mille kohta puudub igasugune pildimaterjal. Rääkimata sellest, et ka juba fotografeeritud paikadest võiks alati materjali juurde lisanduda.

Kalender "Ilus Vana-Vigala"[muuda | muuda lähteteksti]

Vana-Vigala saab 2016.a. 590 aastat vana 1426:

Kasutaja:LucSaffre/IlusVanaVigala2016