Kasutaja:Forgetfulfox/liivakast

Allikas: Vikipeedia
Forgetfulfox/liivakast
Fail:Pi-hole vector logo.svg

Pi-hole on Linuxipõhine reklaamide ja Interneti jälgijate blokeeriv rakendus, mis toimib DNS uhteserverina ja valikuliselt ka DHCP serverina.

See on mõeldud kasutamiseks abiseadmetel, millel on internetiühendus, peamiselt Raspberry Pi, aga töötab ka teistel Linux OS seadmetel, kaasa arvatud pilves.

Pi-hole suudab blokeerida tavalisi internetilehtedel olevaid reklaame, aga ka nutitelerite ja nutitelefonidel kuvatavaid reklaame.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Pi-Hole projekt loodi Jacob Salmela poolt vabavarana mõeldud alternariivina AdTrapile aastal 2014.

Olemus[muuda | muuda lähteteksti]

Pi-Hole kasutab FTLDNS (muudetud dnsmasq versioon), cURL, lighttpd, PHP ja AdminLTE töölauarakendust, et blokeerida teadaolevalt jälgimiseks või reklaamimiseks mõeldud DNS päringuid. Pi-Hole rakendus toimib DNS serverina privaatvõrgu jaoks, mis asendab olemasoleva muu seadme või Interneti tarnija DNS serveri. Blokeeritavate domeenide ja reklaamide nimekiri on rakendusel vaikimisi kaasas ning seda on võimalik kasutajal veelgi seadistada, misjärel Pi-Hole võrdleb väljaminevaid DNS päringuid. Kui päring on nimekirjas või kasutaja kasutajadefineeritud loendis, siis Pi-Hole peatab päringu ning vastab päringu teinud seadmele fiktiivse aadressiga.

Kuna Pi-Hole töötab võrgutasandil, siis see suudab blokeerida nii tavalisi internetibrauserist tehtud reklaamipäringuid, aga ka muudest allikatest ja seadmetest, näiteks Android, iOS ja nutitelerid.

Pi-Hole oskab domeene blokeerida ilma ruuteris DNS filtrit seadistamata, kuna see kasutab virtuaalse privaatvõrgu teenuseid. Kõik seadmed, mis ühilduvad klassikaliste VPN'idega, ühilduvad ka Pi-Hole'iga ilma DNS serverit seadistamata.

Kuna kasutaja saab seadistada enda musta registri, saab ka blokeerida seadmeid tervest veebilehtedest. Sarnaselt kui Pi-Hole'is on vaikimisi mõni domeen blokeeritud, saab kasutaja seda käsitsi lubada, näiteks juhul kui veebilehe peafunktsioonid on häiritud blokeerimise tõttu.

Erinevus teistest reklaamiblokeerijatest[muuda | muuda lähteteksti]

Teised reklaamiblokeerijad toimivad tavaliselt ainult selles kindlas veebibrauseris, kuhu nad on installeeritud, kui Pi-Hole on sarnane võrgu tulemüürile ning kaitseb kõiki seadmeid, mis on sellega ühendatud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]