Karula vald

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib aastatel 1992–2017 eksisteerinud vallast Valga maakonnas; 1939 moodustatud valla kohta vaata artiklit Karula vald (1939); varasema valla kohta Võrumaal vaata artiklit Karula vald (Karula kihelkond); Karula vallaks nimetati ka endisaegset Uue-Võidu valda; Haljala kihelkonnas valla kohta vaata Karula vald (Haljala kihelkond)

Karula vald


Pindala: 230 km² (2016)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke: 951 (1.01.2017)[2] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 4,1 in/km²
EHAKi kood: 0289[3] Muuda Vikiandmetes
Keskus: Lüllemäe

Karula vald oli vald Lõuna-Eestis Valga maakonna kagunurgas. Vald moodustati 1992. aasta 30. jaanuaril.[4] 2017. aasta omavalitsuste haldusreformi käigus liideti Karula vald koos veel nelja omavalitsusega Valga vallaks.

Läänes oli vallal ühine piir Valga linnaga, loodes ja põhjas Valgamaa Tõlliste vallaga, idas Võru maakonna Antsla vallaga, lõunas ja kagus Valgamaa Taheva vallaga ning edelas ühine piir Lätiga.

Karula vallavanem oli Rain Ruusa.[5]

Asustus[muuda | muuda lähteteksti]

Karula vallas oli 14 küla: Kaagjärve, Karula, Kirbu, Koobassaare, Käärikmäe, Londi, Lusti, Lüllemäe, Pikkjärve, Pugritsa, Raavitsa, Rebasemõisa, Valtina ja Väheru.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Karula nimi on tekkinud ajaloo käigus esinenud saksakeelsete nimede – Karolle, Carroll, Carvele – eestipäraseks muutmise teel.

Loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Karula valla loodus oli Lõuna-Eestile tüüpiline, lääneosas tasasem, idaosas on Karula kõrgustiku kuppelmaastik. Karula kõrgustiku kõrgeim tipp on Tornimägi (137,85 m üle merepinna).

Valla territooriumil asus 32 järve, sealhulgas Lajassaarõ järv, Kaadsijärv, Rebäsejärv, Kuikli järv ja Pautsjärv.

Valla territooriumist poole katsid metsad, kus elab arvukalt metslinde, metssigu, põtru, metskitsi ja väiksemaid ulukeid. Looduse eripära tõttu harrastatakse seal meelsasti jahindust ja kalandust.

1993. aastal moodustati Karula rahvuspark, mis hõlmas 50 km² valla territooriumist. Rahvuspargi keskus asub Ähijärvel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]