Kandiru

Allikas: Vikipeedia
Kandiru
Vandellia cirrhosa
Vandellia cirrhosa
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Kiiruimsed Actinopterygii
Selts Sägalised Siluriformes
Sugukond Trichomycteridae
Perekond Nugisäga Vandellia
Liik Kandiru

Kandiru (Vandellia cirrhosa) on tuntud ka hambatikukalana või vampiirkalana. Kandirud on magevee säga parasiidi liigid. Kandirud kuuluvad Trichomycteridae perekonda. Nad on pärit Amazonase jõestikust ning neid leidub Boliivias, Brasiilias, Colombias, Ecuadoris ja Peruus.

Kandiru määratlus on autorite lõikes erinev. Seda sõna on kasutatud Vandellia cirrhosa, kogu perekonna Vandellia, alamsugukonna Vandelliinae või isegi kahe alamperekonna Vandelliinae ja Stegophilinae tähistamiseks.[1][2][3][4]

Kuigi on teada, et mõned kandiru liigid kasvavad kuni 40 sentimeetri pikkuseks, siis tegelikult on teised liigid tunduvalt väiksemad. Väiksemad liigid on tuntud selle tõttu, et nad võivad tungida inimese kusejuhasse. Hoolimata 19. sajandi lõpust pärinevatest etnoloogilistest aruannetest[5], esines esimene dokumenteeritud juhtum kandiru eemaldamisest inimese ureetrast alles 1997. aastal ja isegi see juhtum on tekitanud poleemikat.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kandirud on väikesed kalad. Kandirude keskmine pikkus võib olla kuni 17 sentimeetrit[6], kuid mõned isendid võivad kasvada kuni 40 sentimeetri pikkuseks. Mõlemal on üsna väike pea ja kõht, mis võivad tunduda väljaveninud, eriti peale toitumist. Keha on neil poolläbipaistev, mistõttu on neid häguses vees raske märgata. Ümber pea on lühikesed poised koos tahapoole suunatud ogadega, mis asuvad lõpuste kaantel.[7]

Elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Kandiru asustab Amazonase ja Orinoco jõgikondi. Nad moodustavad seal osa neutroopilisest kalastikust. Kandirud on hematofaagsed ja parasiitideks suuremate Amazonase kalade lõpustel.

Väidetavad rünnakud inimeste vastu[muuda | muuda lähteteksti]

Inimrünnakute kohta on anekdoote palju, aga tõestatud on väga vähe juhtumeid. Praeguseks on ainult üks dokumenteeritud juhtum, kus kandiru sisenes inimese kusejuhasse. See leidis aset 1997. aastal. 1999. aastal sõitis Ameerika merebioloog Stephen Spotte Brasiiliasse, et juhtumit uurida. Ta kirjeldab oma uurimist raamatus "Candiru: Life and Legend of the Bloodsucking Catfishes"[8]. Siiski ei usuta, et juhtum tegelikult aset leidis, kuna uurimine näitas, et polnud kuidagi võimalik, et kandiru saanuks inimese kusejuhasse tungida.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Froese, Rainer; Pauly, Daniel, eds (2007). ""Vandellia cirrhosa" FishBase". Juuli 2007 versioon. Originaali arhiivikoopia seisuga 24.05.2020. Vaadatud 16.12.2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: koht sisaldab numbrit (link) CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  2. Breault, J.L. (1991). ""Candiru: Amazonian parasitic catfish"". Journal of Wilderness Medicine. Lk. 304-312. Originaali arhiivikoopia seisuga 12.08.2007. Vaadatud 16.12.2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: koht sisaldab numbrit (link) CS1 hooldus: robot: algse URL-i olek teadmata (link)
  3. de Carvalho, Marcelo R. (2003). ""Analyse D'Ouvrage"" (PDF). Cybium. Lk. 82. Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 7. veebruar 2009. Vaadatud 16.12.2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: koht sisaldab numbrit (link)
  4. DoNascimiento, Carlos; Provenzanzo, Francisco (2006). "The Genus Henonemus (Siluriformes: Trichomycteridae) with a Description of a New Species from Venezuela". {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  5. Ricciuti, Edward R; Bird, Jonathan (2003). "Killers of the Seas: The Dangerous Creatures That Threaten Man in an Alien Environment". The Lyons Press. {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  6. Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2017). "Species of Vandellia FishBase". Mai 2017 versioon. Vaadatud 16.12.2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: koht sisaldab numbrit (link) CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  7. Piper, Ross (2007). "Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals". Greenwood Press. {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)
  8. Spotte, Stephen (2002). "Candiru: life and legend of the bloodsucking catfishes". Berkeley, Calif.: Creative Arts Book Co. {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)