Kaljo Jõekalda

Allikas: Vikipeedia

Kaljo Jõekalda (19. veebruar 19375. oktoober 2018) oli eesti televisiooni- ja filmioperaator.

Teletööd alustas Kaljo Jõekalda 1957. aasta 1. novembril. Algul Eesti Televisiooni operaatori assistendi ning alates 1959. aastast operaatori ametis. "Aktuaalse kaamera" teleoperaatori rolli vahetas ta 1960. aastatel filmioperaatori ameti vastu.

Dokumentaalfilmid “Tuglase tuli põleb”, “Mees laulusillalt”, “Kreedo”, “Rõõm ja mure” ja paljud teised linateosed on toonud talle suure tunnustuse.[viide?]

Läänemaal sündinud ja kasvanud mehena toonitas 1980. aastate lõpul Saaremaal elanud operaator, et on muhulase poeg. Just Muhul ja Kõinastul tehtud ja kultusfilmideks saanud “Mehed ei nuta” ja “Siin me oleme!” on Kaljo Jõekalda salvestatud.

Kaljo Jõekalda operaatorikäe all valmisid Saare maakonnast ka telesaated Vintri külast, saated “Provintsipäevik”, “Külateel” ja uudiselõigud “Aktuaalsele kaamerale”.

1989. aasta ülemaailmsest saarlaste kokkutulekust valmis Kaljo Jõekalda saarlasest abikaasa, telerežissöör Norma Jõekalda idee kohaselt tunniajane telesaade “Sellel suvel Saaremaal”. Operaator oli Kaljo Jõekalda.

1990. aastatel elasid Kaljo ja Norma Jõekalda lühikest aega USA-s Florida osariigis, kus perekond võõrustas ka Eestimaalt saabunud endisi kolleege ja sõpru.

Nende poeg on populaarne telesaatejuht Kristjan Jõekalda.

Kaljo Jõekalda töötas Eesti Televisioonis kuni 1995. aasta maikuuni.

Haapsalu harrastusteater SEE tõi 2015. aastal lavale näitemängu Kaljo Jõekaldast pealkirjaga “Torm jõe kaldal”, mille kirjutas ja lavastas Erki Aule. Näidend kuulub sarja “Haapsalu helisevad pingid”.

Kaljo Jõekalda ärasaatmine toimus 11. oktoobril 2018 Pärnamäe kalmistu kabelis.