Kahvatu sinine täpp

Allikas: Vikipeedia
Umbes 6 miljardi kilomeetri kõrguselt vaadatuna näib Maa sügavas kosmoses pisikese täpina: sinakasvalge täpp peaaegu poole peal kõige parempoolsemast valgusribast.

"Kahvatu sinine täpp" (Pale Blue Dot) on foto Maast, mis on tehtud 14. veebruaril 1990 kosmoseaparaadiga Voyager 1 enneolematult kaugelt, ligikaudu 6 miljardi kilomeetri (40,5 ) kauguselt, osana selle pereportree pildiseeriast.

Fotol on Maa näiv suurus vähem kui piksel; planeet paistab pisikese täpina kosmose avaruse taustal kaamerale peegelduvate päikesevalgusribade vahel. Astronoomi ja autori Carl Sagani propageerimise tulemusel tõlgendati Sagani 1994. aasta raamatus Kahvatu sinine täpp fotot kui inimkonna pisikest ja põgusat paika keset kosmost.[1]

Foto jäädvustas 1977. aastal startinud kosmoseaparaat Voyager 1, mille esialgne eesmärk oli uurida Päikesesüsteemi välisosa. Pärast oma peamise ülesande täitmist ja päikesesüsteemist väljumist, otsustati osaliselt Sagani ettepaneku tõttu pöörata kosmoseaparaadi kaamera ümber ja jäädvustada Maast viimane pilt. Vähem kui tund pärast foto tegemist käskisid NASA lennujuhid kosmoseaparaadil energia säästmiseks kaamera lõplikult välja lülitada ning hiljem eemaldati mälus ruumi vabastamiseks ka kaamerasüsteemi käitamiseks vajalik tarkvara.[2]

Aastate jooksul on foto tegemist korduvalt meenutatud ning NASA on avaldanud värskendatud versioone, suurendades selle selgust ja detailsust.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Voyager 1's Pale Blue Dot". NASA. Vaadatud 8. märtsil 2024.
  2. "What If We Turned On Voyager 1's Camera?". Primal Nebula. Vaadatud 8. märtsil 2024.