Külmoja

Allikas: Vikipeedia
Külmoja
Lähe Põltsamaa läänepiiril
Suubub Põltsamaa jõkke
Valgla pindala 10 km²
Pikkus 6,5 km
Kaart
Külmoja suue Põltsamaa jõkke

Külmoja (ka Saare peakraav) on oja Põltsamaa vallas.

Oja lähe on Põltsamaa ja Kuningamäe piiril Põltsamaa–Võhma maantee juures. Oja suubub Kamari järvest allavoolu Põltsamaa jõkke. Külmoja on olnud Põltsamaa jõe harujõgi. Põhja pool Mõhkülas asunud hargnemiskoha ja Põltsamaa–Võhma tee vahel asendab kunagist voolusängi maasisene torustik.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Õgvendusjärgselt on veekogu kandnud ka nime Saare peakraav. Kasutatud on ka nime Kuningaoja.[1] Muinasaja lõpul oli oja Põltsamaa jõe peaharu. Mõhküla on peetud Mõhu muinaslinnuse võimalikest asukohtadest looduslikult sobivaimaks. Seoses Põltsamaa vesilinnuse ehitamisega olevat vanast kõrvalharust tehtud pärast linnuse valmimist peaharu, endine peaharu aga jäi edasi kõrvalharuna ning kuhtus ajapikku.[2]

Külmoja ääres Kuningamäe kõige kõrgemal kohal vana Viljandi tee ääres võis Liivi sõdade aegu Vene väe ja hertsog Magnuse väe pealaager, sest looduslikult on just see koht ümbruskonna valdamiseks kõige sobivam.

Veel 1950. aastatel olevat oja eriti suurvee aegu olnud hinnatud kalajõgi,[3] kuid 1960. aastatel alustatud maaparandustöödel on oja oluliselt õgvendanud (jõe varasem pikkus oli umbes 8,5 km praeguse 6,5 km asemel) ning see on viinud peaaegu oja kuivamiseni. Külmoja suubumisel Põltsamaa jõkke asus varem Külmoja veski.

Külmoja on 1,7 km ulatuses Põltsamaa linna lääneküljel linna ja valla piiriveekogu.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Põltsamaa soetab rohelist wööd". - Põltsamaalt. Ringi ümber kodumaa. Postimees 15. august 1935, lk 6
  2. Helmut Joonuks. Põltsamaa jõgi. Tallinn, 1971, lk 72
  3. Vilja Roots, Rutt Tänav. Põltsamaa. Maalehe Raamat. Tallinn 2002, lk 10

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]