Külli Muna

Allikas: Vikipeedia

Külli Muna (17. jaanuar 1960 Laekvere külanõukogu, Väike-Maarja rajoon8. jaanuar 2003 Tartu) oli eesti maalikunstnik ja luuletaja.

Ta lõpetas 1975. aastal Muuga 8-klassilise Kooli kiitusega (klassijuhataja Eha Rahuoja). Rakvere 1. Keskkooli lõpetas aastal 1978. Koolis oli ta aktiivne ja loov. Ta oli kooli komsomolisekretär ja toimetas kooli seinalehte. Koolis lõid õitsele tema organiseerimisoskused ja ta hakkas kirjutama luuletusi. Juba tol ajal avaldati tema esimesed kirjatööd. Ta osales Rakvere teatri draamaringi töös. Oli ÜLKNÜ kongressi delegaat Moskvas.

Aastatel 1978–1986 õppis ta Tartu Riiklikus Ülikoolis ajakirjandust. Suvel 1979 oli Eesti Üliõpilaste Ehitusmaleva Tartu regiooni Nõgiaru rühmas. Ta oli Tartu Tartu Noorte Autorite Koondise liige ja esines luuleõhtutel. Ülikooli ajal käis praktikal Eesti Televisioonis, aga see töö teda ei huvitanud.[1] Hiljem õppis ta ülikoolis ka psühholoogiat, aga need õpingud jäid pooleli.

Ta töötas ülikooli raamatukogus, psühholoogiaosakonnas ja kultuurikateedris.[1]

Kunstnikuteed alustas ta ülikooli kunstikabinetis 1980. aastal. Esimene näitus oli 1984. aastal ülikooli peahoone kohvikus Sophokles, kus ta esitas karakterportreede sarja. Tema põhilised mõjutused on tulnud Paul Saarelt ja pallaslikult traditsioonilt. Ta oli viljakas maalikunstnik, aga tema maalid ja joonistused on mööda maailma laiali ning vajaksid kataloogimist. Kadunud on ka tema tehtud jõulukaardid. Kogumist vajaks ka tema luule.[1]

Külli Muna kunstiloomingu ampluaa on olnud üllatavalt lai, alates karakterportreedest kuni maastikumaalide ja religioossete kompositsioonideni.

Ta esines Tartu Kunstnike Maja aasta- ja ülevaatenäitustel ning Konrad Mäe stuudio näitustel. Aastasse 2002 jäi kaks isikunäitust: pastellid Tampere Majas (veebruar) ja õlimaalide näitus “Väljapääs” Tartu Laste Kunstikooli Galeriis (aprill). Plaanis olnud näitus “Ajastu vastu Igavikku” avati 20. veebruaril 2003 Tartus Tampere Majas pärast kunstniku surma.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

1985. aastal sündis tütar Eva.

Külli Muna põdes skisofreeniat ja elas aastaid vaesuses. Tema surnukeha leiti talvisel ajal kütmata ateljeest.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Külli Muna 17. I 1960 – 8. I 2003". Sirp, 3. märts 2003. Lk 20
  2. ETV saade "Meie: 3. Külli Muna". ERR Arhiiv. Saatejuht Maire Aunaste, esmaeeter 19. oktoober 2004

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]