Köömes

Allikas: Vikipeedia

Köömes on Eesti ansambel.[1] See on asutatud 2008. aastal.[1]

Ansambel Köömes kevadel 2018. Vasakult: Bent Rushmore, Rasmus Nurk, Aleksander Ots, Kaspar ja Martti B. Tamm
Ansambli Köömes logo või täht "köö" on loodud tuntud löökpillimängija Jaak Aheliku idee najal Paul Aguraiuja ja Tanel Teemuski poolt aastal 2009

Ansambel Köömes kannab 1980. aastate Eesti punkrevolutsiooni energiat[viide?], kombineerides tänapäevaseid kõlasid sarkasmi, iroonia ja sotsiaalkriitiliste teemadega. Köömes ühendab muusikas kõlaspektri kirevaid jooni, manipuleerides samal ajal osavalt žanriüleste snittidega. Kuulajatele pakutakse kulunud anarhistliku tõekuulutuse asemel intellektuaalseid väljakutseid laial skaalal.[viide?] Köömes võitleb oma muusikaga lokkava idiotismi, ebavõrdsuse ja karjuva mõtlemispuuduse vastu.[viide?]

Liikmed 2024

  • Sass (Aleksander Ots) – laul
  • Kaspar (Kaspar Kaljas) – kitarr
  • Martti (Martti B. Tamm) – basskitarr
  • Uku (Uku Kübar) – trummid
  • Bent (Bent Rushmore) – kitarr[1]
  • Viveli Maar - bäxvox
  • Elina (Elina Salumäe) - bäxvox


Endised liikmed

- Paul Aguraiuja - basskitarr

- Rasmus Nurk - löökpillid

- Marilin Kongo - bäxvox

- Kéa (Ketter Orav) - bäxvox

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

"Kööga" (2012)[muuda | muuda lähteteksti]

Pungiundergroundis oli selleks ajaks tiireldud juba aastaid, ent 2012. aastal raiuti esimene konservverstapost maasse, öeldes meediale enese kohta nii:

Ansambel Köömes kannab endas 1980. aastate Eesti punk­revolutsiooni energiat[viide?], kombineerides kaasaegseid elektroonilisi kõlasid sarkasmi, iroonia ja sotsiaalkriitiliste teemadega. Köömes ühendab endas sugestiivse nüüdispungi progressiivsemaid jooni, pakkudes kuulajatele kulunud anarhistliku tõekuulutuse asemel intellektuaalseid väljakutseid laiemal skaalal. Köömes pungi surma ei usu ja võitleb oma muusikaga lokkava idiotismi, ebavõrdsuse ja karjuva mõtlemispuuduse vastu. Ansambli Köömes lavaenergiat ja loomingut on tihti võrreldud Propelleri ja Singer Vingeriga, bändi laulja Aleksander "Sass" Ots jääb seda kommenteerides tagasihoidlikuks ja nendib vaid, et: "Propa ja Singer Vinger on legendid ja kindlasti ka meie noorepõlveiidolid, nendega ei kannata vist tänases Eestis kedagi võrdlusesse panna. Eks meil ole kindlasti ühiseid jooni, kasvõi selles, et me loodame nende võitlust jätkata. Nemad võitlesid Eesti vabaks, meil tuleb nüüd võidelda, et rumalad seda lollidele maha ei müüks."

Köömese album "Kööga" on värske puhang Eesti punkrokk muusikas. Kõik meloodiad ja laulutekstid on originaallooming. „Laulame põhimõtteliselt ainult eesti keeles. Meie sõnumi metatasandeid on ju keerukas Eestist kaugemal mõista.“ lisab ansambli trummar Rasmus. „Kööga“ on mõeldud üllatama ja intrigeerima, et anda inimestele tagasi soov muusikale kaasa mõelda. Äratundmist ja osatist solvumist pakub „Kööga“ igale mõtlevale inimesele – ilmselt just seetõttu on stiililine tervik veidi konarlik. Köömese puhul on konarused puhas vürts, mis teeb talumatu igale kuulajale huvitavaks.

"Adjöö" (2013)[muuda | muuda lähteteksti]

Adjöö! on salvestatud Redeye stuudios, miksitud Ingelstuudios ja plaadi produtsendiks on Angela Aak. Viimase lihvi sai plaat soome stuudios Chartmakers Henkka Niemistö masteri näol.

Korduma kippuvale küsimusele: "Köömes... Misasi see Köömes on?" vastab Köömes ise nii:

Jungilikust printsiibist lähtuvalt leidub alati keegi, kes vastandub massihüsteeriale. Keegi, kes vaatab mööda kogu enesemüümiskunsti kõrgklassi imalast ja uluvast armuvalust. Keegi, kes võtab toore jõu ja robustsete võtetega tõmmata vaiba pahaaimamatult tukkuva, klantsitud ja klanitud helitööstuse jalge alt. Keegi peab julgema! Kartmata seejuures ka ise perseli kukkuda ja maailma ebaõigluse pärast pisaraid valada. Keegi peab uskuma, et unistused võivad täituda ja neid siis täitmagi, hambad ristis, veri ninast väljas, higipull otsaees ja roided kopsus. Keegi peab julgema kõveraninalistele peeglit ulatada, murtud südameid uuesti murda, tõugata treppidest ratastoole ja loopida kildudeks pudeleid, kui see aitab maailma paremaks. Keegi peab uskuma usuvabadusse ja olema toeks uskmatutele, see keegi peab õhutama vaenu, kui see osutub vajalikuks ja see keegi peab taluma raevu, kui see ta pihta lendab. See keegi peab olema nähtamatu, kui vaja ning välja kandma ka lilla keebi ja valged põlvikud. See keegi peab suutma olla ontlik kui munk, ustav kui rüütel, liiderlik lindprii ja mõrtsuk, kui tarvis. Näidake mulle näpuga, kes veel vastab sellele kirjeldusele? Ongi vägev, et keegi ei suuda öelda, mis kirevase päralt see Köömes siis lõppeks on? On ta rokk- või punk- või nalja- või kalja... On ta üldse päris bänd? Teist sellist ei ole, mis teebki meid eriliseks – lihtne!

"Olla hull" (2016)[muuda | muuda lähteteksti]

Kümnendat tegevusaastat tähistas alati energiast pakatav rokkansambel kontseptuaalalbumiga, mis vaatleb kollektiivse teadvuse tervislikku seisundit. Kas need, kes peavad end normaalseteks, tegelikult seda on? Ehk on nood, kes saanud külge hullu sildi, tegelikud terved? Plaadi helikeel on kindlasti erinev Köömese varasemate perioodide kõlast, ent tänaseks kvintetist kvartetiks kahanenud ansambel on kasvanud sügavamaks ning muusikaliselt küpsenud. Albumi “Olla hull” salvestamisel on lisaks Köömesele kaasa löönud mitmeid muusikuid, kelle laiemad või kitsamad pintslitõmbed aitavad neljal mehel tunda end orkestrina.

"Kosmose jõgi" (2020)[muuda | muuda lähteteksti]

Album on salvestatud aastatel 2017–2019 Redeye stuudios ja Susi stuudios Sten-Olle Moldau käe all. Külalistena teevad kaasa Marilin Kongo, Uku Kübar, Markus Robam, Taavi Langi ja Tallinna Tehnikaülikooli kammerkoor.

Loos "Ritsikad" kõlava heinaritsika laulu salvestas Tuhu soos Veljo Runnel.

Albumi produtseeris Martti Tamm Redeye stuudios ning miksis ja masterdas Kristo Kotkas Sinusoid stuudios. Albumi kaanekujunduse fotod tegi Martin Mark ja kujundas Henrik Metstak.

Sõnade ja muusika autor on ansambel Köömes, v.a. “Vari” (Hando Runnel) ja “Kosmose jõgi” (Hando Runnel/Köömes).

Aleksander Ots: "Aastaid vaid sosistustes olemas olnud album "Kosmose jõgi" on juba enne ilmumist saanud vanade rokipeerude heakskiidu ja hitihoiatuse, see on äge... Aga põhiliselt, mul on pagana hea meel, et Hando Runnel oli nõus, et mõned ammu mõeldud mõtted pannakse jälle uude rütmi ja viisi."

Bent Rushmore: "Ainult vinüülile panime albumi väga lihtsal põhjusel – striimimine on nii 2000ndad, palju kõvem teema on analoog... Küll keegi selle plaadi varsti maailma ka digitaalselt laiali piraadib."

Kaspar Kaljas: "Tegelikult on see plaat meie tuleproov tänases rokkmuusikas, mida, noh... Polegi ehedal kujul palju järgi jäänud. Aga otsus anda välja album ainult vinüülplaadil on meie austusavaldus me omaaegsetele iidolitele."

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]