Kõige populaarsemad katusematerjalid

Allikas: Vikipeedia

Päikeseplaadid[muuda | muuda lähteteksti]

Päikesepaneelid katusel

Täiustatud päikesekollektorid integreeruvad sujuvalt olemasolevatesse vöötohatistesse, tekitades kuni 1 kilovatti energiat 100 ruutmeetri kohta. Need sobivad eriti hästi päikesele avatud katuste jaoks tüüpilistele koduomanikele, kellele on keelatud paigaldada tavapäraseid päikesepaneele.

Ehkki need võivad aidata päikeseenergiaga seotud energiakulusid tasakaalustada, maksavad nad veidi rohkem kui tüüpilised katusekatted (20–35 eurot ruutmeetri kohta) ja nende iga on üldjuhul 25–30 aastat.[1]

Metallkatus[muuda | muuda lähteteksti]

Metallist vöötohatis, mis on valmistatud stantsitud metallist ja viimistletud kas kvaliteetse küpsetatud pinnakatte või mineraalgraanulitega, mis näevad välja väga sarnased traditsiooniliste asfalt-katuseplaatide, puitlaastude või isegi kiltkivi- või saviplaatidega. See on suurepärane valik, kui välimus on kriitiline probleem.

Metallist katuseplaadid on hinnaliselt 5–8 eurot ruutmeetri kohta. Need võivad kesta 30–50 aastat.[2]

Asfalt-vöötohatis[muuda | muuda lähteteksti]

Asfalt-vöötohatis

Asfalt-vöötohatis on Põhja-Ameerika populaarseim katusematerjal. Asfalt- ja mineraalgraanulitega kaetud klaaskiudpõhjast valmistatud kolmelehelised katuseplaadid on hea valik enamiku kodu katusekatete jaoks. Tavaliselt antakse neile 20–30-aastane garantii ning kahjustatud tükkide asendamine on üsna lihtne töö.

Nende paigaldamisega on tuttav praktiliselt iga katusekatteettevõte. Kulud ulatuvad 1–2,50 euroni ruutmeetri kohta.[3]

Savi- ja betoonkatusekivi[muuda | muuda lähteteksti]

Kohe pärast paigaldamist peavad savi- ja betoonkatusekivid taluma tornaadode, orkaanide või tuulte kiirust kuni 125 miili tunnis ja isegi maavärinaid. Need sobivad hästi sooja, kuiva kliimasse. Nad võivad oma kaalu kandmiseks vajada täiendavat tuge ja tõenäoliselt purunevad pealeastumisel. See materjal on küllaltki kallis, mille kulud on ligikaudu 8–15 eurot ruutmeetri kohta, kuid nende kestvus võib ulatuda kuni 100 aastat.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nationwide. "9 different types of roofing materials". 15.09.2016.
  2. the spruce. "12 Roofing Materials to Consider for Your House". 03.01.2015.
  3. the spruce. "12 Roofing Materials to Consider for Your House". 03.01.2015.
  4. Nationwide. "9 different types of roofing materials". 15.09.2016.