Juri Entin

Allikas: Vikipeedia
Juri Entin, 2013

Juri Entin (vene keeles Ю́рий Серге́евич Э́нтин (sündinud 21. augustil 1935 Moskvas) on vene luuletaja, dramaturg, laululooja ja stsenarist. Entin on tuntud eelkõige Venemaal ja endises Nõukogude Liidus tänu oma kino-, tele- ja multifilmide jaoks loodud lauludele.

Juba koolis huvitus ta tõsiselt ajaloost ja kirjandusest ning ta on lõpetanud Moskva oblasti pedagoogilise instituudi ja Moskva riikliku polügraafia instituudi ja töötanud koolis ajalooõpetajana ja raamatukoguhoidjana.

Aastatel 1962–1969 oli Entin plaadifirma Meloodia lastetoimetuse peatoimetaja. 1969. aastast on ta vabakutseline kirjanik.

Entin on kirjutanud teksti enam kui 600 laulule, neist üle 100 kõlavad erinevates filmides, lisaks on ta kirjutanud mitu lasteraamatut.

Tema loodud tekstidele on laule loonud heliloojad Gennadi Gladkov, Aleksei Rõbnikov, Vladimir Šainski, Jevgeni Krõlatov, Maksim Dunajevski, Mark Minkov, David Tuhmanov, Aleksandr Zatsepin.

Juri Entini tekstidele loodud laule on esitanud paljud vene estraaditähed, näiteks Ljudmila Gurtšenko, Mihhail Bojarski, Nikolai Baskov, Jossif Kobzon, Aleksandr Gradski.

1995–1997 oli ta telekanalis ORT lastesaate „Do-mi-sol” («До-ми-соль») autor ja saatejuht.

Aastast 1997 on Entin rahvusvahelise laste loomingu festivali „Tšunga-tšanga” («Чунга-Чанга») president. Festival on toimunud 27 Venemaa regioonis ja 7 välisriigis. Üks festivali kuulsamaid laureaate on Dima Bilan.

Aastal 2002 loodi asutus „Juri Entini loominguline keskus”, mis korraldab Entini kontserte ja festivale ning annab välja tema raamatuid ja plaate.

Aastal 2004 tähistas ta oma loomingulise tegevuse 35. aastapäeva suure kontserdiga Moskva Kremli palees, aastal 2015 toimus aga tema 80. sünnipäeva puhul juubelikontsert Moskva äärelinnas Crocus City Hallis.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Korduvalt on ta tunnistatud üleliidulise konkursi „Aasta laul” võitjaks.

  • 1998 – auhind „Kuldne Ostap” lastehuumori valdkonnas
  • 2007Kornei Tšukovski nimeline lastekirjanduse preemia
  • 2016 – Venemaa presidendi preemia panuse eest lastekirjanduse arengusse