Journey

Allikas: Vikipeedia
Journey
Journey 2013. aastal.
Journey 2013. aastal.
Päritolu San Francisco, California, USA
Stiilid rokk, progressiivne rokk
Tegev 1973–
Plaadifirma Columbia, Frontiers
Veebileht journeymusic.com
Koosseis
Neal Schon
Ross Valory
Steve Smith
Jonathan Cain
Arnel Pineda
Endised liikmed
George Tickner
Robert Fleischman
Aynsley Dunbar
Gregg Rolie
Steve Perry
Randy Jackson
Steve Augeri
Deen Castronovo

Journey on USA rokkansambel, mis tuli kokku 1973. aastal San Franciscos. Ansambli algkoosseisu kuulusid ansambli Santana endised liikmed kitarrist Neal Schon ning laulja ja klahvpillimängija Gregg Rolie, lisaks ansambli Frumious Bandersnatch endised liikmed bassimängija Ross Valory ja rütmikitarrist George Tickner ning The Tubesi trummar Prairie Prince.

Algselt pidi ansambel olema taustaansambel, kuid üsna ruttu hakati kujundama oma jazz fusion '​i stiili. Ansamblile pakkus nime välja lavatehnikuna töötanud John Villanueva. Esimest korda esines ansambel avalikult 1973. aasta vana-aastaõhtul Winterland Ballroomis. Mõni aeg hiljem jätkas Prince mängimist The Tubesis ja ansambli trummariks sai inglane Aynsley Dunbar, kes oli varem teiste seas töötanud koos Frank Zappaga. 5. veebruaril 1974 esines ansambel esimest korda uue koosseisuga ja sõlmis lepingu Columbia Recordsiga.

Ansambli debüütstuudioalbum "Journey" ilmus 1975. aastal. Pärast seda on avaldatud veel 13 albumit. Ansambel jõudis endale omase rokiliku helini neljanda albumiga "Infinity".[1] Ansambli kõige edukam periood on olnud aastatel 1978–1987, mil ansambli lauljaks oli Steve Perry. Sel ajal avaldati ka ansambli üks tuntumaid laule "Don't Stop Believin'" (1981). Laul ilmus ansambli kaheksal stuudioalbumil "Escape", mis jõudis USA plaadimüügiedetabeli Billboard 200 esikohale. Albumilt ilmus Journey teinegi tuntumaid laule, "Open Arms". Peaaegu sama edukaks osutus ka järgmine album "Frontiers", mis saavutas plaadimüügiedetabelis teise koha. Ansambli edu laienes ka Euroopasse ning "Frontiers" jõudis Briti plaadimüügiedetabelis kuuendale kohale. Ansambel saavutas edu ka 1990. aastate keskel, misjärel on ansambli esilaulja mitmel korral vahetunud. Ansambli praegusse koosseisu kuuluvad Schon, Valory, trummar Steve Smith, klahvpillimängija Jonathan Cain ja laulja Arnel Pineda.

Ansamblil on USA-s olnud kokku 18 esineljakümnesse jõudnud singlit, millest kuus on jõudnud esikümnesse ja kaks esikohale. Journey albumeid on USA-s müüdud 48 miljonit, millega on see plaadimüügilt 25. ansambel USA-s. Maailmas on selle ansambli albumeid müüdud kokku 75 miljonit, millega on see üks edukamaid ansambleid läbi aegade.

2017. aastal võetakse ansambel Rock'n'rolli Kuulsuste Halli liikmeks.[2]

Liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Endised liikmed

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]