Jorh Aadniel Kiir

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Jorh Adniel Kiir)
Margus Lepa 1976. aastal mängimas Heinrich Georg Aadniel Kiirt

Jorh Aadniel Kiir, õieti Heinrich Georg Aadniel Kiir, on üks Oskar Lutsu Paunvere-lugude sarja peategelastest.

Tegelase kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kiir on Paunvere rätsepmeistri vanim poeg. Teistest paunverelastest mõnevõrra jõukamalt elav pere on meelsuselt saksik, näiteks ei ole vanemad nõus panema oma lastele eestipäraseid nimesid. Aadnielist veidi noorem on Friedrich Viktor Ottomar (Lutsu vihje kohaselt kolmest vennast "kõige mõistlikum") ning pere pesamuna on kiusliku loomuga Bruno Benno Bernhard, kes näeb ilmavalgust "Kevade" sündmustikus.

Kiire asjad on uhkemad kui koolikaaslastel ja ta on nende suhtes kitsi. "Kevades" kujutab kirjanik Kiirt virila poisina, keda juba seetõttu koolis rohkem kiusatakse. Poiss on arglik ja kaebaja.

"Suves" ja "Sügises" teeb Kiir korduvalt katset tegeleda põllumajandusega, kuid ei saa hakkama. Ka ei õnnestu Kiirel võita Raja Teele südant, kuna Teele läheb mehele hoopis Kiire rivaalile Joosep Tootsile. "Sügises" muutub Kiire karakter üha tumedamaks: ta ei varja põlgust oma abikaasa (Juuli Vispel) ega ka ülejäänud paunverelaste suhtes. Tahtmatult kustutab ta ühe külamehe eluküünla.

Kiir murrab truudust oma naise õe Maaliga. Kirjandusteoses mainib Luts, et Kiire ja Maali laps on sündinud surnult, filmis "Sügis" aga sünnitab Maali kaksikud, poisi ja tüdruku, kes saavad nimeks Endel ja Endla.

Kirjanik Mihkel Muti sõnul on Kiir enam-vähem ainus tegelane, kellesse Luts ei suhtu heatahtlikult, pigem on ta Kiire suhtes isegi õel. Ühe võimaliku põhjusena mainib Mutt Kiire naiselikkust. Siiski laseb Luts kellamees Liblel kiita Kiirt heaks rätsepaks.

Kiire tegelaskuju filmis ja teatris[muuda | muuda lähteteksti]

Lutsu jutustuste ainetel valminud filmides "Kevade" (1969), "Suvi" (1976), "Sügis" (1990) (kõigi režissöör Arvo Kruusement) ja filmis "Talve" (2020, režissöör Ergo Kuld) mängis Kiirt Margus Lepa, Kiire isa papa Kiirt mängis Ervin Abel (v.a filmides "Sügis" ja "Talve").

Esimeses "Kevade" lavastuses (1937, Eesti Draamateater), kus Tootsi mängis Mari Möldre[1], oli tema partner Kiirena Olev Eskola.

Eesti teatrites on "Kevadet" lavastatud 11 korral (sõnalavastused) ning nendes on eri aegadel mänginud Kiirt ka Edmund Aumere, Ervin Abel, Allan Jaas, Sander Raus, Tõnu Oja, Raido Keskküla, Taavi Teplenkov, Aarne Soro, üliõpilasena ka Lembit Ulfsak.[2]

Eesti Draamateatris 1954. aastal lavastatud "Kevade" põhjal, kus väga menukalt mängis Tootsi Jaanus Orgulas ja Kiirt Ervin Abel, kirjutas Romulus Tiitus kahele tegelaskujule estraadikava “Terekest kah!” ja seejärel kava "Oh sa issand!". Neid etendati Eesti Filharmoonia egiidi all ja anti sageli kaks etendust päevas. Kahe kavaga kokku naerutasid ja hullutasid Toots ja Kiir eesti rahvast kümne aasta jooksul ligi tuhat korda.[3]

"Suvi" esietendus Eesti Draamateatris 1937. aastal, selles mängis Kiirt Olev Eskola. Hiljem on "Suvi" Eesti lavadele toodud veel viiel korral ning Jorh Aadniel Kiire rollis on laval olnud Ervin Abel, Rein Malmsten, Andrus Allikvee, Meelis Rämmeld.

"Sügise" lavastuses mängis 1939. aastal Tallinna Töölisteatris Kiirt Helmut Vaag. Eestis on kuuel korral lavastatud ka "Tootsi pulma", kus Kiirteks on kehastunud Olev Eskola, Helmut Vaag, Harald Metsis, Ervin Abel, Peep Pillak.[2]

Telelavastuses "Pildikesi Paunverest" (1986) oli Kiire rollis Raivo Trass.

Paunvere tegelased on jõudnud lavale ka lavastustes "Huntluts" (2010, Mati Unt), kus Kiireks kehastus Aivar Tommingas, ja "Paunvere poiste igavene kevade" (2018, Urmas Lennuk), kus samas rollis oli Imre Õunapuu.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]