Jonathan Balcombe

Allikas: Vikipeedia

Jonathan Balcombe (sündinud 28. veebruaril 1959 Londonis Inglismaal) on Ameerika Ühendriikide etoloog ja teaduskirjanik.

Ta sündis Ida-Londonis Hornchurchis (praeguse haldusjaotuse järgi asub Hornchurch Londoni Haveringi linnaosas), kasvas üles Uus-Meremaal[1] ja Kanadas.[1] 1983. aastal lõpetas ta Torontos Yorki Ülikooli bakalaureusekraadiga bioloogias. Magistrikraadi bioloogias sai ta Ottawas asuvast Carletoni Ülikoolist.

Brasiilia kurdmokk, Jonathan Balcombe'i uurimisobjekt doktoriõppes

Balcombe elab 1987. aastast Ameerika Ühendriikides.[1] Kaitses 1991. aastal Knoxville'is Tennessees asuvas Tennessee Ülikoolis doktoritöö etoloogias. Doktoritöö teemaks oli troopilistel ja subtroopiliste aladel levinud käsitiivaliste seltsi mopsininalaste sugukonda kuuluva Brasiilia kurdmoka (Tadarida brasiliensis) ema ja poja vahelise vokaalse kommunikatsiooni uurimine.

Balcombe on töötanud mitmes loomakaitseorganisatsioonis, sealhulgas The Humane Society of the United Statesis ja People for the Ethical Treatment of Animalsis, tegutsenud õppejõuna ja lektorina. On käinud loenguid andmas kuuel mandril. Ta on ajakirja Animal Sentience kaastoimetaja.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2000 – The Use of Animals in Higher Education: Problems, Alternatives, and Recommendations, Humane Society Press
  • 2006 – Pleasurable Kingdom: Animals and the Nature of Feeling Good, Macmillan
  • 2010 – Second Nature: The Inner Lives of Animals, Macmillan
  • 2011 – The Exultant Ark: A Pictorial Tour of Animal Pleasure, University of California Press
  • 2016 – What A Fish Knows: The Inner Lives of Our Underwater Cousins, Scientific American/Farrar, Straus and Giroux (eesti keeles "Mida kala teab. Meie veealuste sugulaste siseelu". Tõlkinud Tiina Randus, toimetanud Triin Olvet, keeletoimetanud Katrin Ringo, terminire ja kalanimetuste osas konsulteerinud Aare Verliin ja Toomas Saat, kujundnud Kaspar Ehlvest. Tallinn: kirjastus Argo, 2018, 280 lk, ISBN 978-9949607488).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Dr Jonathan Balcombe (USA). canterbury.ac.nz

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]