Jää ja tule laul

Allikas: Vikipeedia
Jää ja tule laul (sari)
Originaali pealkiri A Song of Ice and Fire
Autor George R. R. Martin
Tõlkija Mario Kivistik, Tarmo Vaarpuu
Kaane kujundaja Toomas Niklus
Päritolumaa  USA
Keel inglise
Sari F-sari
Žanr Imeulme
Kirjastaja Bantam Spectra (US) & Voyager Books (UK) (originaal)
Varrak (eesti keeles)
Ilmumisaeg 1996- (originaal)
2006- (eesti keeles)

"Jää ja tule laul" (originaalis A Song of Ice and Fire) on George R. R. Martini mahukas romaanisari. Sari koosneb seitsmest raamatust, millest seni on avaldatud viis.

Ilmunud on "A Game of Thrones", "A Clash of Kings", "A Storm of Swords", "A Feast for Crows", "A Dance with Dragons", kirjutamisjärgus on "The Winds of Winter" ja "A Dream of Spring". Eesti keelde on neist tõlgitud esimesed viis, mis kõik on omakorda jagatud kahte ossa: "Troonide mäng", "Kuningate heitlus", "Mõõkade maru" "Vareste pidusöök" ja "Tants lohedega".

2011. aastal hakkas HBO kanal tootma "Jää ja tule laulul" põhinevat telesarja "Troonide mäng" (inglise keeles Game of Thrones), mis sai pealkirja romaanisarja esimese raamatu järgi.

Raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

George R.R. Martin 2011 Ljubljanas

Andmed eestikeelsete raamatute kohta pärinevad kirjastuse kodulehelt.[1]

Eestikeelne pealkiri Ingliskeelne raamat Eestikeelne raamat
Originaali pealkiri Originaali kuupäev* Lehekülgi Esimene raamat Lehekülgi Teine raamat Lehekülgi
Troonide mäng A Game of Thrones 1996 august 704 2006 september 352 2007 mai 408
Kuningate heitlus A Clash of Kings 1998 november 768 2008 aprill 472 2009 juuli 456
Mõõkade maru A Strom of Swords 2000 august 992 2010 november 624 2011 september 600
Vareste pidusöök A Feast for Crows 2005 oktoober 753 2012 november 440 2014 veebruar 476
Tants lohedega A Dance with Dragons 2011 juuli 1056 2016 september 552 2017 mai 624 
The Winds of Winter suvi 2020
A Dream of Spring

*Originaali kuup. - ingliskeelse versiooni ilmumise kuupäev.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Sarja tegevus toimub väljamõeldud maailmas, mis on juba aastatuhandeid kannatanud sõdades ja katastroofides. Kui Westerose mandril asuva seitsme kuningriigi kuningas Robert Baratheon jahil saadud haava sureb, leiab aset rida sündmusi, mis ähvardavad riigi lõhestada. Kuninga Käsi Eddard Stark (Ned) üritab kõigest väest ennetada rahutusi ning soovib trooni anda kuningas Roberti nooremale vennale Stannis Baratheonile, kellele see pärimisseaduse järgi peaks minema, kuna tema abikaasa, kuninganna Cersei Lannisteri lapsed on tegelikult sigitatud viimase kaksikvenna Jaime Lannisteriga. Cersei soovib troonil näha oma kolmeteistkümneaastast poega Joffrey Baratheoni. Enamik kuningriigist peabki Joffreyt seaduslikuks troonipärijaks, kuna see, et Cersei lapsed pole Roberti omad, on teada väga vähestele. Ka enamik kuninga nõukogust näeb parema meelega kuningana Joffreyt kui Stannist ja seetõttu õnnestub kuninganna Cerseil haarata võim ja lasta Ned reetmise ettekäändel vahistada.

Kui Eddard Starki üle asutakse kohut pidama, laseb lapskuningas Joffrey ta hukata. See tegu külvab kuningriigis palju pingeid ning Eddardi vanem poeg Robb Stark paneb kokku sõjaväe, et maksta kätte oma isa surma eest. Relvile tõusevad ka Roberti vanem vend Stannis, kes on ebaseaduslikult ilma jäetud talle õigusega kuulunud troonist, kui ka noorim vend Renly Baratheon, kes loodab tänu oma pärusvalduste ja võimsa Kõrgaia isanda Mace Tyrelli toetusele troonile saada. Puhkeb sõda, mida hakatakse nimetama Viie Kuninga sõjaks, kuna pärast Nedi hukkamist kuulutavad Põhja mehed Robbi Põhja kuningaks ning Raudsaarte isand Balon Greyjoy võtab endale tagasi Raudsaarte kuninga tiitli. Samal ajal tõstab Põhjas asuva Müüri taga pead iidne kuri võim, Ebalased, mis ähvardab maa igaveseks katta pimeda ja külma talvega.

Müür asub kaugel Seitsme Kungingriigi põhjaosas ning eraldab tsiviliseeritud ühiskonda ja kauget põhja tundmatuid maid ja tsiviliseerimata rahvaid. Müür on oma paigas peaaegu täies ulatuses idast läände ulatuv ning mitmesaja jala kõrgune kivist ja jääst rajatud ehitis. Müüri peamiseks ülesandeks on aga hoida seitsme kuningriigi rahvaid Müüri taga varitsevate ebalaste ja muude maagiliste, kuid unustusse vajunud ohtude eest. Müüril peab vahti Öine Vahtkond, keda sageli kutsutakse ka Mustaks Vennaskonnaks. Öise Vahtkonna ülesandeks on pidada vahti, et metslased ei pääseks üle Müüri ning vajadusel Müüri parandada ja kõrgemaks ehitada. Müüri juures asub 19 Öise Vahtkonna linnust, millest romaani toimumise ajaks on kasutusse jäänud vaid 3: Varjutorn, Must Kants ja Idalinnus.

Öine Vahtkond[muuda | muuda lähteteksti]

Öine Vahtkond on vennaskond George R. R. Martini ulmeromaanis "Jää ja tule laul". Öine Vahtkond asub Müüril ning selle põhiülesandeks on kaitsta Müüri ja tsiviliseeritud rahvast Müürist lõunas, Müürist põhjas asuvate hädaohtude eest. Nad parandavad Müüri ja vajadusel ehitavad seda kõrgemaks. Nad saadavad välja maakuulajaid põhja poole müüri, kus ükski tsiviliseeritud inimene peale nende ei käi. Nad koguvad uudiseid põhjast ähvardavate ohtude kohta. Praegu on nende põhilisteks vaenlasteks metslased, kes üritavad üle müüri lõunasse pääseda. Kuid põhjas on palju hullemaid hädaohte – ebalased. Ebalased on külmad kalbed olendid, kelle ainsaks eesmärgiks on inimkond hävitada ja katta maa igavese talvega. Selleks, et end nende eest kaitsta ongi ehitatud Müür ja loodud Öine Vahtkond, et inimkonda kaitsta. Ajapikku on aga see kurjus uinunud ja sellest pole nii ammu midagi kuuldud, et neid olendeid on hakatud pidama legendideks.

Öine Vahtkond ei sega end kunagi poliitikasse, ega sõltu sellest, kes on troonil. Seda sellepärast, et Vahtkonnas on mehi üle kogu Seitsme Kuningriigi erinevatest paikadest ja suguvõsadest. Paljud suguvõsad on aga teineteisega vaenujalal ja see pingestaks ka vahtkonna sisekliimat. Peale vande andmist on aga kõik vahtkonna mehed vandevennad, sest nad on öelnud lahti oma suguvõsast ja pühenduvad nüüd Vahtkonna teenimisele.

Vahtkonna meeste rõivastus on lihtsat musta värvi ja sellel ei ole mingeid vapimärke. Seetõttu kutsutakse Öist Vahtkonda ka tihti Mustaks Vennaskonnaks. Müüri taga elavad metslased kutsuvad tihti Öise Vahtkonna mehi ka Varesteks.

Öise Vahtkonna mehed on n-ö vandevennaskond, kui nad on andnud oma vande siis see on siduv. Vandemurdjaid karistatakse karmilt.

Kunagi ammu oli vahtkonna liikmeks olemine auasi ja liikmeid oli vahtkonnal palju. Müürile on rajatud 19 linnust, mis ammustel aegadel olid kõik mehitatud. Ajapikku on aga vahtkonna maine alla käinud ja vabatahtlikult vahtkonda minejaid on vähe. Sarja tegevuse ajaks on vahtkond kahanenud nii väikseks, et kasutuses on jäänud vaid kolm linnust üheksateistkümnest. Peamiselt koosneb vennaskond, kas sohilastest või siis Müürile karistuseks saadetud kurjategijatest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Varrak. "George R. R. Martin". Originaali arhiivikoopia seisuga 18.01.2017. Vaadatud 16.01.2017.