India pantergeko

Allikas: Vikipeedia
India pantergeko

Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Kahepaiksed Amphibia
Selts Soomuselised Squamata
Alamselts Sisalikulised Sauria
Infraselts Gekolised Gekkota
Sugukond Pantergekolased Eublepharidae
Perekond Pantergeko Eublepharis
Liik India pantergeko
Binaarne nimetus
Eublepharis macularius
(Blyth, 1854)
India pantergeko levila
India pantergeko levila

India pantergeko ehk leopardgeko (Eublepharis macularius) on pantergekolaste sugukonda kuuluv sisalikuline.

India pantergeko elab looduses Iraanis, Afganistanis, Pakistanis ja India loodeosas. Elupaikadeks on enamasti kõrbed, kivised ning kuivad rohumaad. India pantergeko on öise eluviisiga. Päeval kaevuvad nad kivide vahele või pinnasesse.[1] Tegemist on üsna populaarse lemmikloomaga.

Pidamine lemmikloomana[muuda | muuda lähteteksti]

Noor isane leopardgeko. Foto: Gerttu Blank

India pantergekod kasvavad 15–25 cm pikkuseks ning elavad 10–20 aastat. Arvestada tuleb, et nad söövad elusaid putukaid ja vajavad toidulisandeid. Selleks, et kasvatada õnnelikku ja tervet looma, on vaja üles seada korralik terraarium, kus on UVB lamp, soojuslamp, peidukohad (sh märg peidukoht), veekauss, söödatangid, termomeeter, hüdromeeter, taimed ja ronimiseks mitmesugused võimalused.[2]

Täiskasvanud india pantergeko terraarium peaks olema vähemalt 60 cm pikk, 40 cm kõrge ja 30 cm sügav. Kui on rohkem isendeid, siis peaks ka terraarium olema suurem. Loomale elupaika valides tuleks arvestada, et terraariumis oleks soojem ja külmem ala. Seega mida pikem on elupaik, seda suurem on võimalus tekitada mitmekülgne elukeskkond.

Pidevalt tuleb jälgida niiskust, mis peaks jääma 30–40% vahele. Lisaks on vaja mõõta nii külmema kui ka soojema osa temperatuuri ning vastavalt sellele lülitama soojuslampi sisse (kuni 12h päevas, võimalik automatiseerida):

  • peesitamise alas (otse soojalambi all) peaks päeval olema temperatuur 28–32 °C
  • külmemal alal peaks päeval olema temperatuur 21–26 °C
  • ööseks tuleks soojenduslamp välja lülitada ja tagada, et temperatuur ei langeks alla 18 °C[1][2][3]

Kuigi internetis leidub arvamusi, et india pantergeko ei vaja UVB valgust, siis see paraku ei vasta tõele. Lambi puudumine aitab kaasa metaboolse luuhaiguse tekkele. Seega tuleks päevasel ajal hoida UVB lampi sees 2–12h. See aitab kaasa D vitamiini sünteesile ja see omakorda soodustab kaltsiumi varundamist ning kasutamist. UVB lambi kiirgus võiks jääda 2–5% juurde ning see peaks olema pinnasest 40 cm kõrgusel.[3] Kui lugeda eesti- ja välismaiseid foorumeid, siis kõige enam soovitatakse T5 tüüpi lampe, näiteks Arcadia ShadeDweller PROT5 komplekti. UVB lambipirni tuleks vahetada aasta tagant.

Leopardgekod söövad elus putukaid nagu kilgid, rohutirtsud, jahuussid, prussakad (nt dubia) ning ka nende menüü peaks koosnema kõigist mainitud putukatest[4]. Enne toitmist tuleb kindlaks teha, et söök on ise söönud, et tagada maksimaalne toiteväärtus. Kui toita ussikesi, siis nemad võib panna toidunõusse, kust india pantergeko nad kätte saaks. Kui toita prussakaid, rohutirtse või kilke, siis tuleks soetada spetsiaalsed tangid ning nende vahelt anda. Osad india pantergekod on kohutavalt halvad jahimehed ning kui lasta putukad nende terraariumi sisse, siis ka mitme päeva möödudes võivad need putukad elus olla ja geko näljas.

Kuni 6 kuu vanust india pantergekot tuleks toita iga päev, 6–12 kuu vanust üle päeva ning täiskasvanud gekot 2–3 korda nädalas. Kuna nad eelistavad süüa varahommikul või -õhtul, siis võiks seda rütmi järgida.[4] Mõned omanikud on täheldanud, et nende isukus on suurem, kui välja lülitada UVB lamp.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Eesti Loomakaitse Liit. "Leopardgeko pidamine". Loomakaitse.eu. Vaadatud 28.06.2022.
  2. 2,0 2,1 Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals. "Leopard gecko". Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals.
  3. 3,0 3,1 "Leopard Gecko Care Sheet". Josh's Frogs. 18.04.2013.
  4. 4,0 4,1 "Leopard Gecko Feeding Guide".