Idaarmeenia keel

Allikas: Vikipeedia
Idaarmeenia keel (Արևելահայերեն)
Kõneldakse  Armeenias,  Gruusias,  Venemaal,  Iraanis,  Mägi-Karabahhi Vabariik
Piirkonnad Kaukaasia, Kaug-Ida, Lähis-Ida
Kokku kõnelejaid 3,8 miljonit
Keelesugulus indoeuroopa keeled
 armeenia keel
  läänearmeenia keel
  idaarmeenia keel
Ametlik staatus
Ametlik keel Armeenia
Keelekoodid
ISO 639-1 hye
Keele leviala

Idaarmeenia keel (armeenia keeles Արևելահայերեն, "Arevelahayeren") on üks kahest tänapäevase armeenia keele standardiseeritud vormist, teine on läänearmeenia keel. Need kaks standardit moodustavad pluritsentrilise Armeenia keele.

Idaarmeenia keelt räägitakse Armeenias, Venemaal Mägi-Karabahhis ja Gruusias ning Iraani armeenia kogukonnas. Kuigi Armeenia armeenlaste ja iraani-armeenlaste räägitav idaarmeenia keel on sarnane, on häälduses erinevusi erinevate käänetega. Iraani armeenlastel on ka mõned neile omased sõnad. Kuna kõnelejad rändasid Armeeniast ja Iraanist armeenia diasporaasse, on dialekt praegu väga levinud riikides ja piirkondades, kus kasutati varem ainult läänearmeenia keelt. Idaarmeenia keel põhineb Jerevani murdel.

Ametlik staatus ja tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Idaarmeenia keel on haritud või kirjaoskajatele läänearmeenia keele kasutajatele enamasti vastastikku arusaadav – ja vastupidi. Kummagi sordi poolkirjaoskamatel või kirjaoskamatutel kasutajatel võib olla raskusi teisest arusaamisest.

Armeenia ametlik keel on seaduse järgi määratlemata armeenia keel [1]. Praktikas on aga idaarmeenia keel de facto Armeenia igapäevane üldkeel. Näiteks kommertstõlked valmivad üldjuhul idaarmeenia keeles.

Kuni 2018. aastani jagasid mõlemad sordid sama ISO 639-3 koodi: hye . 23. jaanuaril 2018 lisati aga ISO 639-3 spetsiaalselt läänearmeenia keelele mõeldud kood: hyw.

Armeeniakeelne Vikipeedia koosneb valdavalt idaarmeeniakeelsest sisust. ISO 639-3 muudatuse tulemusena on loodud ida- ja läänearmeenia keelte jaoks eraldi Vikipeedia saidid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Law on Language, Armenia