Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt ICDS)

Sihtasutus Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus (lühend RKK, inglise keeles International Centre for Defence Studies) on kaitse- ja julgeolekupoliitilisi küsimusi analüüsiv mõttekoda, mille asutamiseks andis Eesti Vabariigi Valitsus kaitseministrile volitused 2006. aasta märtsis.[1]

RKK ülesanne on jälgida ja analüüsida kaitse- ja julgeolekuvaldkonnas toimuvat ülemaailmset arengut ning Eestile erihuvi pakkuvaid kitsamaid teemasid. Selle tulemusel sündiv sõltumatu eksperdihinnang peaks olema riigiametitele abiks pädeva poliitika kujundamisel, samuti aitama tõsta avalikkuse informeeritust kaitse- ja julgeolekuvaldkonnas toimuvast ning arusaamist Eesti julgeolekut mõjutavatest teguritest. Mitmetesse keskuse projektidesse on partneritena kaasatud sobiva profiiliga mõttekodasid teistest riikidest.

Keskuse üks ülesandeid on ka asjatundliku välispoliitilise diskussiooni elavdamine Eestis. Sel eesmärgil toimuvad ka seminarid, kus nii Eesti kui mujalt saabunud analüütikud arutavad välis- ja julgeolekupoliitilisi päevateemasid. Samuti korraldab keskus iga-aastast rahvusvahelist Lennart Meri mälestuskonverentsi, mis keskendub Euroopa julgeolekule.

Keskus annab välja kuukirja Diplomaatia ning keskuse teadurite sulest ilmuvad regulaarselt välis- ja julgeolekupoliitilisi küsimusi käsitlevad artiklid.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juhataja alates selle asutamisest oli Kadri Liik. Augustis 2011 asus keskust juhtima Martin Hurt. 1. märtsil 2012 asus keskust juhtima Matthew Bryza. Aastatel 2015–2017 oli keskuse direktor Jüri Luik, alates 1. septembrist 2017 Sven Sakkov, kes 2020. aasta 22. oktoobrist on Eesti suursaadik Soomes. 29. oktoobril 2020 valiti keskuse uueks juhiks Indrek Kannik.

Juuni alguses 2011 vallandati Keskuse büroojuht Leelet Nellis, kes lasi sihtasutusel kinni maksta oma isiklikke reisiarveid ja võttis ka asutuse kontolt sularaha kokku umbes 37 000 euro väärtuses.[2] [3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]