Ülehiinaline Rahvaesindajate Kogu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Hiina rahvakongress)
"Hiina parlament" suunab siia. Hiina Vabariigi parlamendi kohta vaata artiklit Seadusandlik Yuan.
Mitte segi ajada Rahva Riigikongressiga

Ülehiinaline Rahvaesindajate Kogu
中华人民共和国全国人民代表大会
28. veebruarist 2021:

Valitsus (2097):

Ühendrinne ja parteitud (856):

Vabad kohad (27):

  •      Vabad kohad (27)
Asutatud 1954
Tüüp Ühekojaline
Asukoht Suur rahvasaal, Lääne-Rendahuitangi tee 1, Xicheng, Peking, Hiina Rahvavabariik
Liikmeid 5 märtsist 2018: 2980
Alalises Komitees 175
Presiidium Riikliku Rahvakongressi Presiidium (valitakse ajutiselt igaks istungjärguks)[1]
AK esimees Li Zhanshu, HKP
AK peasekretär Yang Zhenwu, HKP
Võimupartei juht Xi Jinping, HKP
Veebileht www.npc.gov.cn

Ülehiinaline Rahvaesindajate Kogu (lihtsustatud hiina kirjas 全国人民代表大会, pinyin'is Quánguó Rénmín Dàibiǎo Dàhuì) on Hiina Rahvavabariigi riigivõimu kõrgeim organ ja seadusandlik kogu. 2018. aastal oli selles 2980 saadikut, mis teeb ÜRK-st maailma suurima parlamendi. Ülehiinaline Rahvaesindajate Kogu täiskogu tuleb igal aastal kokku umbes kaheks nädalaks ning hääletab läbi tähtsamad seadused. Liikmed on osalise tööajaga ning neile ei maksta palka.

Suuremat osa ÜRK võimust teostab Ülehiinalise Rahvaesindajate Kogu Alaline Komitee, mis koosneb umbes 170 liikmest ning koguneb siis, kui ei toimu täiskogu istungjärku. Ülehiinalise Rahvaesindajate Kogu liikmetel on lubatud pidada teisi riigi- ja parteiameteid ning üldiselt figureerivad nad mujal kõrgetes poliitsfäärides. Siiski ei ole neil lubatud töötada täitev- või kohtuvõimu struktuurides.

Põhiseaduse järgi on ÜRK ühekojaline parlament, mis de jure teostab kontrolli valitsuse, ülemkohtu, erikomiteede, ülemprokuratuuri ja sõjalise keskkomisjoni üle ning valib kõrged riigiametnikud. Välismaised meediaväljaanded on ÜRK-d nimetanud de facto võimutuks parlamendiks.

ÜRK valitakse viieks aastaks. Istungjärk toimub kevaditi Suures rahvasaalis Tiananmeni väljaku lääneosas Pekingis ning kestab üldiselt 10–14 päeva. Ülehiinalise Rahvaesindajate Kogu istungid on üldiselt pandud samale ajale Rahva Poliitilise Konsultatiivkonverentsi Riikliku Komitee, mis on erinevate sotsiaalsete gruppide esindajatest koosnev nõuandev keha, kohtumistega. Kuna Poliitiline Konsultatiivkonverents ja ÜRK on Hiina kaks põhilist nõuandvat organit, kutsutakse neid koos nimega lianghui (kaks istungjärku).

ÜRK enda sõnul on selle istungid riigiametnikele võimaluseks hinnata senist poliitikat ning esitleda riigi tulevasi plaane.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Archived copy" 第十三届全国人民代表大会第一次会议主席团和秘书长名单. 4. märts 2018. Originaali arhiivikoopia seisuga 16. märts 2018. Vaadatud 16. märts 2018.{{cite web}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Inglise keeles[muuda | muuda lähteteksti]

Hiina keeles[muuda | muuda lähteteksti]