Hamme jõgi

Allikas: Vikipeedia
Giehler Bachi ja Hamme kulg Langer Heidelt läbi Teufelsmoori suubumiseni Lesumisse

Hamme on 48 km pikk jõgi Bremenist kirdes, Alam-Saksimaal Saksamaal.

Selle läte on Osterholz-Scharmbeckist põhjas. See voolab läbi Bremenist kirdes oleva Teufelsmoori soo ja suubub Ritterhudes Wümmesse. Sellest kohast alates nimetatakse jõge Lesumiks. Lesum voolab Bremen-Vegesackis Weserisse. Hamme parempoolsed lisajõed on Butterweidengraben, Beek, Fankstaken, Osterholzer Hafenkanal, Scharmbecker Bach. Hamme vasakpoolsed lisajõed on Schaufleet, Kollbeck, Rummeldeisbeek, Schmoo, Neu Sankt Jürgener Schiffgraben, Umbeck, Wörpedahler Graben, Semkenfahrt, Kirchenfleet, Neugrabenfleet, Deichkampfleet. Hamme valgla on 549 km².

Hamme jõel on palju veespordiklubisid, näiteks Wassersportclub Hamme e.V. (Hamme veespordiklubi), Ruder-Verein Osterholz-Scharmbeck von 1901 e.V. (Osterholz-Scharmbecki sõudeklubi aastast 1901) ja Segel Club Hamme e.V. (Hamme purjetamisklubi).

Kulg[muuda | muuda lähteteksti]

Hamme ülemjooksu kutsutakse Giehler Bach. See algab Lange Heide nõmmelt Osterholz-Scharmbeckist kirdes, geestiplatoolt kõrgusega umbes 45 m üle merepinna, mis on ka paljude teiste geestiojade allikas (nagu Drepte, Scharmbecker Bach, Schönebecker Aue ja Wienbeck). "Allikaks" tähistatud punkt on mitme kuivenduskraavi väljalaskeavad platool, mida kasutatakse põllumajanduses.

Sellelt geestiharjalt, Saale jäätumise otsamoreenilt voolab Giehler Bach kirdesse ja laskub mõne kilomeetri kaugusel Hülsebergi ja Freißenbütteli külade vahelt umbes 15 m kõrgusele üle merepinna. Ohlenstedti juures ühineb see Ohlenstedter Quellseen järvede ja jõe vetega, laskudes tasahilju, voolab siis Giehlermühlen (Vollersode) juures läbi Samtgemeinde Hambergeni Springmoori sohu (5 m üle merepinna).

Siit laskub jõgi tasahilju Teufelsmoori, kus see Viehspeckeni juures lõpuks Hammesse ja Giehler Moori suubub (4 m üle merepinna). Sellega on ühendatud ka Oste-Hamme-Kanal (Kollbeck). Voolates väga aeglaselt, suundub Hamme nüüd läbi samanimelise ruhioru lõunasse.

Endiste rabakolooniate Bornreihe ja Hüttenbuschi vahelt jätkab jõgi nüüd Worpswede suunas, kus sellega ühineb 3 vasakpoolset lisajõge, Rummeldeisbeek, Schmoo ja Umbeck. Mõni kilomeeter ülesvoolu suubub paremalt Beek, kuivendades enamuse rabasid Hammest läänes. Beeki suubumiskohas Hammesse on maaliline looduskaitseala Breites Wasser, mis on suurim säilinud järv madalikul. Siit voolab Hamme edelasuunas, mööda Osterholz-Scharmbeckist, Ritterhude suunas.

19. sajandil seda Hamme osa õgvendati ja arvukad meandrid lõigati kokku seitsmes kohas sirgeks, nii et jõe pikkus kahanes 9-lt 4,3 km-ni. 1876. aastal Ritterhudes ehitatud lüüside taga, mis hoiavad Hamme loodetevaba, ühineb Hamme Bremeni linnapiiril loodelise Wümme jõega ja koos moodustavad nad soolaseveelise Lesumi, mis suubub 10 km allavoolu Weserisse.

Jõe kogupikkus on 48 km ja see laskub umbes 45 m.