Halli tajur

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Halli andur)

Halli tajuri töö põhineb Halli efektil, mis seisneb elektrivälja tekkimises magnetväljas asetsevas vooluga juhis. Halli tajurid valmistatakse õhukesest pooljuhtplaadist, sest pooljuhis tekib küllalt kõrge Halli pinge. Need plaadid ‒ Halli elemendid ‒ on harilikult integreeritud (kokku ehitatud) elektroonikalülitusega, mille väljundist saadakse analoog- või digitaalsignaal. Kuna Halli efekt seob omavahel kolm füüsikalist suurust: magnetilise induktsiooni, elektrivoolu ja elektrivälja (vastavalt ka elektripinget), saab kahe teadaoleva suuruse järgi arvutada kolmanda. Seega osutub võimalikuks Halli tajuri abil neid suurusi mõõta.

Pöörete mõõtmine Halli tajuriga (roheline plaat) ja kahe magnetiga pöörleval kettal

Tööstuspraktikas on Halli tajurite peamiseks ülesandeks magnetvälja olemasolu või selle muutumise kindlakstegemine, kusjuures anduri väljundsignaaliks on Halli pinge. Liikuvate osade asendi, pöördenurga või pöörlemiskiiruse kohta signaalide saamiseks paigaldatakse nendele osadele väikesed püsimagnetid. Niiviisi saadakse väljundsignaal ilma vahetu elektrilise kontaktita; samuti ei mõjuta mõõtetulemusi anduri keskkonna seisund, näiteks niiskus või mittemagnetilised osakesed.

Kasutatakse ka andureid, milles magnet ja Halli plaat on kokku ehitatud. Kui niisugusele andurile läheneb mingi ferromagnetiline osa, kutsub muutuv magnetväli esile väljundsignaali.

Sensori väljundpinge mõõtmine annab seda täpsema tulemuse, mida püsivam on Halli plaati läbiv vool ja mida täpsemalt mõõdetakse Halli pinget. Seepärast sisaldab Halli plaadiga ühisel kiibil paiknev elektroonikalülitus lisaks võimendile püsivooluallika ja ka temperatuurimuutuse kompenseerimise lülituse.

Rakendusnäiteid:

  • pöörleva keha (ratas, ketas, võll) pöörete arvu loendamine või pöörlemiskiiruse mõõtmine;
  • elektriahelate kontaktivaba lülitamine;
  • kontaktivaba (harjadeta) kommutatsioon elektrimootoris;
  • auto mootori silindrites kütuse pihustamise ja süütamise hetke määramine sõltuvalt nukkvõlli asendist (nukkvõllile kinnitatud magnetid tekitavad paigalseisvast Halli plaadist möödumisel sensoris pingeimpulsid).

Halli andurit kasutatakse tüürsignaali allikana mitmesugustes juhtimise, reguleerimise ja signaliseerimise süsteemides.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]