Guy Gavriel Kay

Allikas: Vikipeedia
Elisabeth Vonarburg ja Guy Gavriel Kay, Congres Boreal 2006

Guy Gavriel Kay (sündinud 7. novembril 1954) on Kanada ulmekirjanik.

Mitme tema romaani tegevus toimub väljamõeldud maailmades, mis meenutavad tegelikke paiku reaalsetel ajalooperioodidel, näiteks Konstantinoopolit Justinianus I valitsusajal või Hispaaniat Cidi ajal. Tema raamatuid müüakse ajaloolise fantaasia hulka liigitatult, ehk autor ise on eelistanud võimaluse korral hoiduda žanripõhisest liigitamisest. Kaylt on 2022. aasta seisuga ilmunud üle tosina romaani ja arvukalt lühemaid kirjatöid. Tema teoseid on tõlgitud 22 keelde ning müüdud üle miljoni eksemplari.

Eesti keeles on avaldatud Guy Gavriel Kay mahukas fantaasiaromaan "Tigana". Intervjuus selle tõlkija Juhan Habichtiga on autor öelnud, et tema teose tegelik teema ei ole pelgalt konkreetne fantaasiamaailm:

"Suures osas on "Tigana" romaan mälust: mälu hädavajalikkusest kultuurilises mõttes ja samas ohtudest, mis kaasnevad mälu, mälestuste ületähtsustamisega. /---/ Tänapäeva maailmast võib leida ülearugi palju näiteid mõlemast lõksust: ajaloo ja selle õppetundide ignoreerimisest ning keeldumisest tunnistada, et minevik on minevik. /---/ ma kirjutasin kõigist neist paikadest, kus välisvaenlase okupatsioon on alistatud rahva ajaloo, kultuuri ja keele alla surunud või püüdnud neid lausa hävitada, et vähendada vastupanuvõimet. /---/ Mulle tundub see teema tugevamana, mõjusamana siis, kui see pole seotud ühegi konkreetse maa või juhtumiga, vaid fantaasia universaalne aspekt laseb lugejal näha, kuidas türannide samasugune taktika on toiminud erinevatel aegadel ja paljudes kohtades. "Tiganas" kasutasin ma metafoori, maakonna nime kustutamist võlujõu abil, aga alati on vallutajate huvides kustutada kohaliku rahva eneseteadvus ja side oma kodumaaga."[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Juhan Habicht "Tigana"[alaline kõdulink] Algernon, 2011-09-12 (vaadatud 19.11.2011)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Juhan Habicht "Tigana" Algernon, 2011-09-12 (intervjuu)