Georgism

Allikas: Vikipeedia
Henry George

Georgism on majanduslik ideoloogia, mis põhineb Ameerika majandusteadlase Henry George'i kirjutistel. Georgistid väidavad, et indiviidid peaksid omama väärtust, mida nad ise loovad, kuid maa (sh loodusvarade) majanduslik väärtus peaks kuuluma võrdselt kõigile ühiskonna liikmetele.[1]

Põhiline georgistlik poliitikasoovitus on maamaks. Selle maksu tulu kasutataks ebaõiglaste ja ebaefektiivsete olemasolevate maksude (näiteks sissetuleku, kaubanduse või ostude maksude) vähendamiseks või kaotamiseks.

Henry George populariseeris ideed avalike tulude saamiseks maast ja loodusvarade privileegidest oma raamatus "Progress ja vaesus" (1879). Georgismi filosoofiat on mõjutanud varasemad mõtlejad nagu John Locke, Baruch Spinoza ja Thomas Paine. Paljud majandusteadlased, alates Adam Smithist[2] ja David Ricardost kuni Milton Friedmani ja Joseph Stiglitzeni, on märkinud, et maamaks on majanduslikult tõhus võrreldes teiste maksudega.

Maaväärtusmaksu pooldajad väidavad, et see vähendaks majanduslikku ebavõrdsust, suurendaks majanduslikku tõhusust, hoiaks ära maaspekulatsiooni ja soodustaks maa optimaalset kasutamist. Georgism omandas suure populaarsuse ja mõju 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses, mis viis poliitiliste parteide, institutsioonide ja kogukondade loomiseni, mis põhinesid selle põhimõtetel.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Introduction to Georgist Philosophy and Activity". web.archive.org. 29. aprill 2019. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. aprill 2019. Vaadatud 6. augustil 2023.
  2. "Wealth of Nations — Bk 5 Chpt 02 (Part II p.1)". www.marxists.org. Vaadatud 6. augustil 2023.
  3. "The Forgotten Idea That Shaped Great U.S. Cities | On the Commons". onthecommons.org. Vaadatud 6. augustil 2023.