Henry George

Allikas: Vikipeedia
Henry George

Henry George (2. september 1839 Philadelphia29. oktoober 1897 New York) oli Ameerika Ühendriikide poliitiline majandusteadlane ja ajakirjanik. Tema kirjutised olid 19. sajandi Ameerikas äärmiselt populaarsed. Ta inspireeris majandusfilosoofiat, mida tuntakse kui georgismi, uskumust, et inimesed peaksid omama ise toodetud väärtust, kuid maaväärtuse (sh loodusvarad) majanduslik väärtus peaks kuuluma võrdselt kõigile ühiskonnaliikmetele. George väitis, et maaväärtuste ühekordne maksustamine looks produktiivsema ja õiglasema ühiskonna.

Tema kuulsaim teos "Progress ja vaesus" (originaalpealkiri "Progress and Poverty", 1879) müüs miljoneid eksemplare üle maailma[1]. Raamat uurib suureneva ebavõrdsuse ja vaesuse paradoksi majandusliku ja tehnoloogilise progressi taustal.

George oli mitu aastat ajakirjanik ning tema kirjutiste ja kõnede populaarsus viisid ta kandideerima New Yorgi linnapea ametikohale 1886. aastal. George sai surmava insuldi oma teisel linnapea kampaanial 1897[2]. aastal. Hinnanguliselt osales tema matustel 100 000 inimest.

George'i ideid ja pärandit arutatakse ja uuritakse tänaseni. Tema töö on mõjutanud selliseid erinevaid tegelasi nagu Winston Churchill, Sun Zhongshan ja Martin Luther King Jr.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Excerpt from Henry George Progress and Poverty 1879 < 1876-1900 < Documents < American History From Revolution To Reconstruction and beyond". www.let.rug.nl. Vaadatud 2. augustil 2023.
  2. "Historical Echoes: Henry George – NYC Mayoral Candidate and Best-Selling, Self-Educated Political Economist". Liberty Street Economics (Ameerika inglise). 6. jaanuar 2012. Vaadatud 2. augustil 2023.