Gölsen

Allikas: Vikipeedia
Gölsen
Gölseni kruusased kaldad
Gölseni kruusased kaldad
Gölseni kruusased kaldad
Lähe Hainfeld
Suubub Traiseni jõgi Traisenis
Valgla maad Alam-Austria
Valgla pindala 297 km²
Pikkus 15,7 km

Gölsen on jõgi Alam-Austrias, Mostviertelis. See on Traiseni jõe parempoolne lisajõgi.

Jõgi algab Hainfeldis Fliedersbachi ja Ramsaubachi (ka Innere Gölsen) ühinemiskohas. Seejärel voolab see läbi Hainfeldi, Rohrbach an der Gölseni ja Sankt Veit an der Gölseni valdade, enne kui suubub Traisenis Traiseni jõkke. Gölsen voolab ida-lääne suunas, kõrguste vahe on 80 m.

Jõgi on tänapäeval korduvate üleujutuste tõttu tugevasti takistatud (Gölseni tamm). Korduvate üleujutuste tõttu kontrollitakse Gölsenit tänapäeval hoolikalt (Gölseni tamm, jõesängi astmed). Kuid oma laias jõesängis võib see moodustada kruusakaldaid.

Paralleelselt jõega kulgeb nn Gölsentalradweg ("Gölseni oru jalgrattatee"), mis kulgeb Traisentalradwegilt Hainfeldi. Kavas on pikendada rada kuni Triestingi oru jalgrattateeni.

Paralleelselt jõega rajati nn Gölsentalradweg ("Gölseni oru jalgrattatee"), mis kulgeb pidevalt asfaldilTraisentalradwegilt Hainfeldi ja sealt edasi Triestingi orgu Triestingtalradwegile.

Piki Gölsenit kulgeb raudteeliin, Leobersdorfi raudtee, Traisenist Hainfeldini. Varem oli liin pikem ning jätkus Kaumbergini ja kaugemale Triestingi orgu. Alates 2004. aastast on sellel liinilõigul aga sõitnud vaid erirongid.