Pildiretk

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Fotojaht)
Vikipeedia Vana-Vigala pildiretke osalised

Pildiretk ehk fotoretk või fotojaht on jalutuskäik, väljasõit või ekspeditsioon, mille raames sihipäraselt pildistatakse eelnevalt kokkulepitud nähtusi, objekte või piirkonda. Pildiretk võib toimuda spontaanselt või kokkulepitult mõne muu ürituse või tegevuse osana või siis olla spetsiaalselt korraldatud ning juhendatud, et fotograafia vahendite abil midagi dokumenteerida, arendada oma pildistamisoskust või saada kollegiaalset tagasisidet teistelt piltnikelt jmt.

Pildiretki korraldavad õppe- ja teadusasutused, mäluasutused oma pildikogude täiendamiseks, fotoklubid, loodusklubid jt ühendused, aga ka tuntud fotograafid, et jagada oma erialast kogemust, sealjuures võib pildiretk olla õppetöö osa kunstiõppeasutuses[1]. Pildiretki korraldatakse ka reisidena[2][3], aga ka massiüritusena, kus on inimesed kutsutud üles minema iseseisvalt või kaaslastega midagi pildistama, viimaste puhul on retkel sageli fotograafia eesmärgid ühendatud tervisepordi, teatud turismipiirkondade, matkaradade või vaba aja veetmise viiside populariseerimise jmt eesmärkidega.

Pildiretk võib seisneda ka refotograafias, kus pildistatakse üle objekte või maastikke ajaloolistelt fotodelt. Eestis on selliseid pildiretki korraldanud Ajapaik.[4]

Eesti esimene filmitegija ja fotodokumentalist Johannes Pääsuke käis pildistamisretkedel Eesti Rahva Muuseumi jaoks juba 20. sajandi alguses.[5]

Vikipeedia pildiretked[muuda | muuda lähteteksti]

Vikipeedia pildiretkede käigus tehakse pilte, et täiendada entsüklopeedias kasutatavate illustratsioonide valikut. Fotod laaditakse üles Wikimedia pildipanka Wikimedia Commons ning avaldatakse seal vabakasutuslitsentsiga kõigile kasutamiseks.

Fotosid pildiretkedelt 2012‒2020[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Arbo Rae. "Maastikufotode meistriklass". PhotoPointi fotokursus. Vaadatud 13. mai 2020.
  2. Ragnis Pärnmets (10. oktoober 2018). "PHOTOGRAPHY TRIP to Hiiumaa and OVERNIGHT in the cabin". Ragnis Pärnmetsa Youtube'i kanal. Vaadatud 13. mai 2020. {{netiviide}}: eiran teksti "Hiiumaa pildiretk ja ööbimine metsaonnis" (juhend)
  3. Arbo Rae. "Fotokoolitused ja -töötoad". Arbo Rae veebisait. Vaadatud 13. mai 2020.
  4. "Keila ülepildistamisõhtupoolik". Ajapaiga Facebooki leht. 2. juuni 2015. Vaadatud 13. mail 2020.
  5. Oskar Kask (2018). "Päevapiltnik Öömann" (PDF). Tallinna Linnamuuseum. Vaadatud 13. mai 2020.