Fly jõgi

Allikas: Vikipeedia
Fly
Fly jõgi
Fly jõgi
Fly jõgi
Lähe
Suubub Paapua lahte
Valgla maad Paapua Uus-Guinea
Valgla pindala 76 000 km²
Pikkus 1060 km
Vooluhulk keskmiselt 7500 m³/s
Parempoolsed lisajõed Ok Tedi
Vasakpoolsed lisajõed Strickland
Fly jõe delta kaart

Fly on Paapua Uus-Guinea pikkuselt teine jõgi. Selle pikkus on 1060 km. Uus-Guinea saarel on Fly Sepiki ja Mamberamo järel pikkuselt kolmandal kohal.

See voolab peamiselt Lääneprovintsis, kus moodustab väiksel määral riigipiiri Paapua Uus-Guinea ja Indoneesia vahel. Jõe piirkond on hõredalt asustatud, umbes 1–2 in/km².

Fly jõe estuaar on suudmealas 56 km lai. Jõgi suubub Paapua lahte. Jõe deltas asub palju soiseid saari, millest suurimad on Kiwai (359 km²), Purutu (186 km²) ja Wabuda (109 km²). Saartel on mangroove ja nipapalme. Jõe kallas on kaetud vihmametsaga. Fly jões elutseb üle 110 kalaliigi, kellest seitse on endeemid. Fly on Kikori kõrval suurima bioloogilise mitmekesisusega jõgesid Uus-Guineas. Fly suurimad lisajõed on Strickland ja Ok Tedi, mida on mõjutanud vase- ja kullakaevandamine. Fly on laevatatav Kiungast kuni 800 km ülesvoolu.

Fly jõe delta avastas 1842. aastal Briti mereväeohvitser Francis Price Blackwood korveti HMS Fly pardal. Aastatel 18751877 jõudis Itaalia maadeuurija ja loodusteadlane Luigi D'Albertis aurulaeva Neva pardal ülesjõge enam kui 900 km kaugusele Uus-Guinea sisemaale, mis oli kaugem koht saarel, kuhu Euroopa maadeavastajad jõudnud olid.