Ringsagedus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
TriinuRo (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Ringsagedus''' ehk '''nurksagedus''' (tähis '''ω''') on võnkuva keha 2π sekundi jooksul sooritatud võngete arv. Ühikuks on [[radiaan sekundis]] (rad/s).
'''Ringsagedus''' ehk '''nurksagedus''' (tähis ''ω'', ühik s<sup>–1</sup>) on perioodiliselt [[võnkumine |võnkuva]] süsteemi võngete arv 2π sekundi jooksul. Nii nagu [[sagedus]] <math>f</math>, väljendab ka ringsagedus ''ω'' seda, kui kiiresti võnkumine toimub. kuid erinevalt sagedusest, mis näitab [[võnkeperiood]]ide <math>T</math> arvu sekundis, väljendab ringsagedus võnkumisel sekundis läbitud [[faasinurk]]a. Kuna ühele võnkeperioodile (täisringile) vastab faasinurk <math>2 \pi</math>, siis ringsagedus
:<math>\omega =2 \pi f = \frac {2 \pi }{T}</math>.
Ringsagedust eelistatakse sageli sageduse asemel, sest võimaldab kompaktsemat esitust, eriti [[trigonomeetriline funktsioon |trigonomeetriliste funktsioonidega]] avaldistes, näiteks <math> x(t) = A\cos\,\left(\omega t - \varphi\right)</math>, selle asemel et kirjutada <math> x(t) = A\cos\,\left(2\pi f t - \varphi\right)</math>.


Ringsageduse mõistet rakendatakse [[füüsika]]s, [[elektrotehnika |elektro-]] ja [[raadiotehnika]]s.
Võnkesagedust leitakse järgmiste valemite kaudu:

<math>\omega =2 \pi \nu \frac{}{}</math>

<math>\omega = \frac {2 \pi }{T}</math>

kus
:<math>\nu</math> on võnkesagedus [[herts]]ides
:T võnkeperiood.


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 4. mai 2020, kell 08:35

Ringsagedus ehk nurksagedus (tähis ω, ühik s–1) on perioodiliselt võnkuva süsteemi võngete arv 2π sekundi jooksul. Nii nagu sagedus , väljendab ka ringsagedus ω seda, kui kiiresti võnkumine toimub. kuid erinevalt sagedusest, mis näitab võnkeperioodide arvu sekundis, väljendab ringsagedus võnkumisel sekundis läbitud faasinurka. Kuna ühele võnkeperioodile (täisringile) vastab faasinurk , siis ringsagedus

.

Ringsagedust eelistatakse sageli sageduse asemel, sest võimaldab kompaktsemat esitust, eriti trigonomeetriliste funktsioonidega avaldistes, näiteks , selle asemel et kirjutada .

Ringsageduse mõistet rakendatakse füüsikas, elektro- ja raadiotehnikas.

Vaata ka