Kõpu: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Legobot (arutelu | kaastöö)
P Bot: Migrating 3 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q3058467 (translate me)
35. rida: 35. rida:


== Juhtimine ==
== Juhtimine ==
Valla tegevust juhib ja koordineerib kohalik omavalitsus, mille kõrgeim organ on seitsmeliikmeline vallavolikogu<ref name="Kõpu_KOV"/> eesotsas volikogu esimehe Ado Sisaskiga. Vallavalitsuse koosseisus on 5 liiget ning vallavalitsuse haldusaparaadis töötab 8 ametnikku (vallavanem, vallasekretär, tehniline sekretär, arendusspetsialist, sotsiaaltöötaja, majandusjuhataja, raamatupidaja, kassapidaja){{lisa viide}}.
Valla tegevust juhib ja koordineerib kohalik omavalitsus, mille kõrgeim organ on seitsmeliikmeline vallavolikogu eesotsas volikogu esimehe Thea Pärnametsaga. Vallavalitsuse koosseisus on 7 liiget ning vallavalitsuse haldusaparaadis töötab 6 ametnikku (vallavanem, vallasekretär, tehniline sekretär, arendusnõunik, hooldekodu juhataja-sotsiaaltöötaja, raamatupidaja)<ref name="Kõpu_KOV"/>.


== Kõpu Põhikool ==
== Kõpu Põhikool ==

Redaktsioon: 14. juuli 2013, kell 20:03

 See artikkel on Kõpu alevikust; samanimeliste asulate kohta vaata artiklit Kõpu (täpsustus)

Kõpu

Pindala 258,7 km²
Elanikke 378

EHAK-i kood 3782[1] Muuda Vikiandmetes
Koordinaadid 58° 20′ N, 25° 18′ E
Kõpu (Eesti)
Kõpu
Kaart

Kõpu on alevik Viljandi maakonnas, Kõpu valla halduskeskus. Kõpu paikneb Viljandi–Kilingi-Nõmme maantee ääres.

Alevikus asub OÜ Kõpu PM keskus, apteek, ambulatoorium, sotsiaalmaja, milles on lasteaed ja hooldekodu, Kõpu Põhikool, spordihoone[2].

Vallamajas asuvad ka raamatukogu lugemissaaliga, avalik internetipunkt ja postkontor[viide?]. Et vallal ei ole eraldi kultuurimaja, on sellesse hoonesse koondunud ringide tegevused ning seal viiakse läbi kultuuriüritusi[viide?].

Alevikus on kaks kauplust, puidufirmad, kalmistu ja Kõpu Peetri kirik[2].

Ajalugu

Kõpu kirik
Suure-Kõpu mõisa peahoone, tänapäeval koolihoone.
Kõpu apteek

Vanim arheoloogiline leid (Kõpu kaelavõru) on dateeritud 2. sajandisse[2].

Kõpu nime päritolu ei ole täpselt teada[2]. Friedrich Kuhlbars on kirjutanud, et Kõpu nimi tähendab aiaga ümberpiiratud kohta[viide?]. 1481. aastal on Viljandist Kõppu viivat teed nimetatud Koppesche Weg (saksa Koppe 'tipp, latv või hari'). Mõisa kohta on teateid aastast 1593[2] (Kepa; hiljem Gross-Kõppo ehk Suure-Kõpu)

Juhtimine

Valla tegevust juhib ja koordineerib kohalik omavalitsus, mille kõrgeim organ on seitsmeliikmeline vallavolikogu eesotsas volikogu esimehe Thea Pärnametsaga. Vallavalitsuse koosseisus on 7 liiget ning vallavalitsuse haldusaparaadis töötab 6 ametnikku (vallavanem, vallasekretär, tehniline sekretär, arendusnõunik, hooldekodu juhataja-sotsiaaltöötaja, raamatupidaja)[2].

Kõpu Põhikool

 Pikemalt artiklis Kõpu Põhikool

Kõpu Põhikool tegutseb endises mõisahoones, milles alustati haridustegevust 1921. a. Suure-Kõpu 6-klassilise Koolina[2]. Aastate jooksul on muudetud kooli nimetust, ning tänaseks päevaks on Kõpu Põhikool 9-klassiline[2] 63 õpilasega, väikseim klass 2 õpilasega, suurim klass 13 õpilasega[viide?].

Koolihoone asub kaunis mõisapargis, mida on viimase paari aasta jooksul püütud kujundada ja korrastada[2]. Pargis on mõisaaegadest rikkalik puude ja põõsaste kooslus ning nende seas leidub haruldasi liike nagu torkav kuusk, euroopa lehis, lõhislehine kask, hõbehaab, erinevad nululiigid jne[2].

Sotsiaalmaja: hooldekodu ja alates 1999. aastast lasteaed. Sotsiaalmajas kohti 20 hoolealusele, lasteaias 19 kohta[viide?].

Vaatamisväärsused

Viited

Välislingid