Jõuelektroonika: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Luckas-bot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.1) (robot lisas: ca:Electrònica de potència
P r2.7.1) (robot lisas: da:Effektelektronik
49. rida: 49. rida:
[[af:Drywingselektronika]]
[[af:Drywingselektronika]]
[[ca:Electrònica de potència]]
[[ca:Electrònica de potència]]
[[da:Effektelektronik]]
[[de:Leistungselektronik]]
[[de:Leistungselektronik]]
[[en:Power electronics]]
[[en:Power electronics]]

Redaktsioon: 18. veebruar 2012, kell 23:23

Jõuelektroonika on tugevvoolu elektrotehnika haru, mis kasutab elektrienergia muundamiseks elektroonikakomponente, nagu jõutransistorid, dioodid, türistorid jms.

Jõuelektroonika võimaldab elektrienergia pinge kuju, efektiivväärtust või voolutugevust ja sagedust muuta muundurite abil. Muundurid jagunevad funktsiooni järgi alalispingemuunduriteks, vahelduvpingemuunduriteks, alalditeks ja vahelditeks.

Jõupooljuhtkomponendid töötavad muundurites valdavalt lülitina, mistõttu neid nimetakse sageli ka jõupooljuhtlülititeks. Jõupooljuhtlüliteid juhitakse kasutades mikrokontrollereid, signaaliprotsessoreid, loogikalülitusi nt. FPGA, või rakendusspetsiifilisi kiipe ASIC. Elektriajamites võimldab jõuelektroonika elektrimasinate tööd paindlikult ja kõrge kasuteguriga juhtida. Seetõttu kasutakse jõupooljuhtmuundureid masinaajamites ja elektertranspordivahendites sh. elektersõidukites.

Jõuelektroonika komponendid

Peamised jõuelektroonikakomponendid on:

Jõupooljuhtseadised liigitatakse järgmiselt:

  • Mittejuhitaval jõupooljuhtseadisel - dioodil - puudub tüürelektrood ja teda läbivat voolu saab muuta ainult skeemi parameetrite (pinge polaarsus ja suurus ning ahela takistus) muutmise teel.
  • Pooleldi (mittetäielikult) juhitavat jõupooljuhtseadist - türistori - saab tüürelektroodi abil ainult sisse lülitada. Pärast tüürpinge eemaldamist jääb türistor päripingel voolujuhtivaks.
  • Juhitav jõupooljuhtseadis - transistor - juhib voolu ainult siis, kui talle on rakendatud juhtimisvool (bipolaartransistor) või -pinge (väljatransistor). Jõutransistorid töötavad lülitirežiimis, s. t. kas on suletud või küllastuses. Juhitavate jõupooljuhtide hulka kuuluvad ka suletavad türistorid ehk GTO-türistorid, mida saab negatiivse tüürvoolu impulsiga välja lülitada.

Jõuelektroonika kasutusalad

Jõuelektroonikat kasutatakse:

Välislingid

Sagedusmuunduri tasuvusajast