Plagioklass: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Siim (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Siim (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
5. rida: 5. rida:
Plagioklass on üks olulisemaid kivimit moodustavaid mineraale.
Plagioklass on üks olulisemaid kivimit moodustavaid mineraale.


Kokkuleppeliselt nimetatakse plagioklassi erimeid, vastavalt nende naatriumi kaltsiumiga asendumise määrale järgnevalt:
Kokkuleppeliselt nimetatakse plagioklassi erimeid, vastavalt nende naatriumi kaltsiumiga asendumise määrale, järgnevalt:


*[[albiit]] 0...10% naatriumist asendunud kaltsiumiga
*[[albiit]] 0...10% naatriumist asendunud kaltsiumiga
14. rida: 14. rida:
*[[anortiit]] 90...100%
*[[anortiit]] 90...100%


Plagioklassi on [[Polarisatsioonimikroskoop|polarisatsioonimikroskoobis]] lihtne ära tunda, sest talle on omane [[polüsünteetiline kaksistumine]], mistõttu näeb ta [[Ristniikolid|ristniikoleis]] välja triibuline nagu [[sebra]]. Makroskoopiliselt tunneb plagioklassi ära piklike valkjate või hallide kristallide järgi. Värvus võib olla ka rohekas-, sinakas- või punakasvalge. Plagioklassi esineb massiliselt [[Andesiit|andesiidi]], [[Dioriit|dioriidi]], [[diabaas]]i, [[gabro]] jne koostises. Orienteerumata plagioklassi kristallid moodustavad [[Ofiidiline struktuur|ofiidilise struktuuri]], mis on eriti iseloomulik diabaasile.
Plagioklassi on [[Polarisatsioonimikroskoop|polarisatsioonimikroskoobis]] enamasti lihtne ära tunda, sest talle on omane [[polüsünteetiline kaksistumine]], mistõttu näeb ta [[Ristniikolid|ristniikoleis]] välja triibuline nagu [[sebra]]. Makroskoopiliselt tunneb plagioklassi ära piklike valkjate või hallide kristallide järgi. Värvus võib olla ka rohekas-, sinakas- või punakasvalge. Plagioklassi esineb massiliselt [[Andesiit|andesiidi]], [[Dioriit|dioriidi]], [[diabaas]]i, [[gabro]] jne koostises. Orienteerumata plagioklassi kristallid moodustavad [[Ofiidiline struktuur|ofiidilise struktuuri]], mis on eriti iseloomulik diabaasile.


Plagioklassi [[erikaal]] jääb, sõltuvalt koostisest, vahemikku 2,61...2,76. Keskmine erikaal on 2,68. Plagioklassil on hea [[lõhenevus]]. [[Kõvadus]] jääb vahemikku 6...6,5. Plagioklassil on [[klaasiläige]]. Maksimaalne [[murdumisnäitaja]] on 1,56. Plagioklass kuulub [[Silikaadid (mineraloogia)|silikaatide]] hulka.
Plagioklassi [[erikaal]] jääb, sõltuvalt koostisest, vahemikku 2,61...2,76. Keskmine erikaal on 2,68. Plagioklassil on hea [[lõhenevus]]. [[Kõvadus]] jääb vahemikku 6...6,5. Plagioklassil on [[klaasiläige]]. Maksimaalne [[murdumisnäitaja]] on 1,56. Plagioklass kuulub [[Silikaadid|silikaatide]] hulka.


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 29. märts 2006, kell 10:51

Plagioklass ehk naatrium-kaltsiumpäevakivi on päevakivide hulka kuuluv kivimit moodustav mineraal.

Plagioklassi keemiline valem ei ole kindel, vaid moodustab pideva rea naatriumirikkast kaltsiumirikkani, sest nende elementide aatomid võivad üksteist igas vahekorras asendada. Valemi võib välja kirjutada nii: (Na,Ca)[Al(Si,Al)Si2O8]. Valemist tuleb aru saada nii, et see, mis on sulgudes võib, aga ei pruugi sisalduda konkreetse plagioklassi koostises. Naatriumirikast plagioklassi tuntakse albiidi ja kaltsiumirikast plagioklassi anortiidina. Plagioklassi kristallid kuuluvad trikliinsesse süngooniasse.

Plagioklass on üks olulisemaid kivimit moodustavaid mineraale.

Kokkuleppeliselt nimetatakse plagioklassi erimeid, vastavalt nende naatriumi kaltsiumiga asendumise määrale, järgnevalt:

Plagioklassi on polarisatsioonimikroskoobis enamasti lihtne ära tunda, sest talle on omane polüsünteetiline kaksistumine, mistõttu näeb ta ristniikoleis välja triibuline nagu sebra. Makroskoopiliselt tunneb plagioklassi ära piklike valkjate või hallide kristallide järgi. Värvus võib olla ka rohekas-, sinakas- või punakasvalge. Plagioklassi esineb massiliselt andesiidi, dioriidi, diabaasi, gabro jne koostises. Orienteerumata plagioklassi kristallid moodustavad ofiidilise struktuuri, mis on eriti iseloomulik diabaasile.

Plagioklassi erikaal jääb, sõltuvalt koostisest, vahemikku 2,61...2,76. Keskmine erikaal on 2,68. Plagioklassil on hea lõhenevus. Kõvadus jääb vahemikku 6...6,5. Plagioklassil on klaasiläige. Maksimaalne murdumisnäitaja on 1,56. Plagioklass kuulub silikaatide hulka.

Vaata ka