Ekskavaator

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib mullatöödeks mõeldud masinast; meditsiini seadme kohta vaata artiklit Ekskavaator (meditsiin); Ekskavaatori nime kandis ka Eesti endine jäähokiklubi Talleks (jäähokiklubi).

Ekskavaatori töö simulatsioon.
Ekskavaator Caterpillar 325C
Süvendustööde ekskavaator Neeme sadamas 2023. aasta aprillis

Ekskavaator on kaevamismasin pehmete pinnasemasside kaevamiseks, väljatõstmiseks ja teisaldamiseks. Ekskavaatori peamised ning tähtsamad osad on mast, kopp, alusvanker, kabiin, lindid, mootor ning hüdraulika pump.

Ekskavaator on masin, mis toimib suuresti hüdraulilise õli kaudu jõu siirdamise teel, ehk masinal on hüdraulikaõli paak, millest pump pumpab silindritesse mis asuvad masti küljes ning tänu millele need osad liiguvad. Ekskavaatori liikumine põhineb kõik hüdraulilisel õlil. Mistõttu on ekskavaatori põhikomponendiks hüdrauliline pump. Põhipumba sektsioonide arv ja võimekus määrab ekskavaatori töövõimekuse. Pumba võimekust mõõdetakse siirdatava hüdraulika õli mahus (liitrid minutis). Maailma suurimad ekskavaatoritehased asuvad Jaapanis ja Hiinas.

Kõik hüdraulilise ekskavaatori liikumised ja funktsioonid saavutatakse hüdrovedeliku , hüdrosilindrite ja hüdromootorite abil. Ekskavaatori masti külge saab ühendada erinevaid seadmeid, nt: giljotiin, kopp, frees, käärid, kahvlid, vasar, haaratsid jne.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Ekskavaatoreid kasutatakse mitmel viisil:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

1. -F, Kevin (31 July 2009). "Types of Excavators and Their Uses". Archived from the original on 19 October 2012. Retrieved 29 December 2013.                                                                                                     
2. https://www.nationalplant.com.au/news/how-does-an-excavator-work/ (25.12.2015)