Egor Madiberg

Allikas: Vikipeedia

Egor Madiberg (on esinenud ka nimekuju Jegor Madiberk; 19. oktoober 1910 Rakvere28. august 1983) oli eesti maalikunstnik. Tegutses põhiliselt Rakveres.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Egor Madibergi elust on vähe teada. Ta sündis 19. oktoobril 1910 Rakveres Kurikakülas[1] paljulapselises peres (kokku peres kaks tütart ja kuus poega). Isa Karl oli aednik, ema koduperenaine.[2]

Maalimise vastu tekkis Egoril huvi juba nooruses, kuid et ta vanem õde õppis juba Tartu Ülikoolis, ei jätkunud perel raha, et Egor saaks minna õppima Pallasesse. Kunstnikuna oli ta seega iseõppija. Egor Madiberg oli pallaslase Richard Sagritsa sõber ja on arvatud, et Madibergi põhiline eeskuju õpetaja oligi Sagrits[3].

Suri 28. augustil 1983 ja on maetud Rakvere kalmistule[4].

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Madiberg oli kunstnikuna väga viljakas, arvatakse, et tema õlimaale peaks olema tuhande ligi ja akvarelle ligikaudu samas koguses. Tema töid leiab sageli oksjonitelt[5]. Motiivide hulgas on Eesti maastikud, vanad talukohad, merevaated, samuti viljeles ta natüürmorti.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kuulsad elanikud Kurikakülas. - Virumaa Teataja, 26 juuli 2014
  2. Kahro Lukk. Rakvere täis Madiberg'i. Kunstinäitus Egor Madiberg'i maalidest (Egor Madibergi 110. sünniaastapäevale pühendatud näitusetrükis)
  3. Galeriis näeb maastikke ja merevaateid. - Tartu Postimees, 8. oktoober 2014
  4. Kahro Lukk. Rakvere täis Madiberg'i. Kunstinäitus Egor Madiberg'i maalidest (Egor Madibergi 110. sünniaastapäevale pühendatud näitusetrükis)
  5. Galeriis näeb maastikke ja merevaateid. - Tartu Postimees, 8. oktoober 2014
  6. Kahro Lukk. Rakvere täis Madiberg'i. Kunstinäitus Egor Madiberg'i maalidest (Egor Madibergi 110. sünniaastapäevale pühendatud näitusetrükis)