Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku administraator

Allikas: Vikipeedia

Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku administraator oli pärast metropoliit Aleksandri surma 1953. aastal ülempreester Aleksander Jürissoni omandatud mittekanooniline tiitel.

Metropoliit Aleksander, kes oli juhtinud Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikut kodumaal ja alates 1944. aastast paguluses, suri 18. oktoobril 1953 Stockholmis.

26. oktoobril 1953, päev pärast metropoliit Aleksandri matust, teatas Aleksander Jürisson New Yorgist, et metropoliit Aleksandri salajase otsusega 30. aprillist 1953 on ta nimetatud Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku administraatoriks ja asub oma ülesannete täitmisele 29. oktoobril.

Stockholmis tegutseva Sinodi hinnangul ei olnud metropoliidi otsus kirikuõigusega kooskõlas, kuna mistahes volitus saab kehtida ainult volitaja eluajal. "Kirik ei ole mitte kirikupea isiklik varandus, mille valitsemist ta saaks oma suva kohaselt edasi anda, ja pealegi veel salaja." 27. oktoobril 1953 otsustas Sinod jätkata kirikuvalitsuse ülesannete täitmist ja võtta ajutiselt oma peale ka kirikupea administratiivala ülesanded.

3. detsembril 1953 nimetas Konstantinoopoli patriarh Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku hooldajaks (locum tenens) Lääne- ning Kesk-Euroopa eksarhi, Thyateira peapiiskopi Athenagorase. Peapiiskopi esindaja, arhimandriit Jaakobuse ja Sinodi vahel sõlmiti 13. veebruaril 1954 kokkulepe, milles Sinod tunnistas peapiiskop Athenagorase Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku metropoliidi ajutiseks asetäitjaks, Sinod jätkas tegevust peapiiskopi kõrval. See kokkulepe kinnitati peapiiskop Athenagorase poolt 8. märtsil 1954.

Aleksander Jürisson jätkas tegevust administraatorina, rõhutades, et ta on ametisse nimetatud kogu Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule, ka okupeeritud Eestis asuvale, mitte ainult selle paguluses olevale osale, nagu peapiiskop Athenagoras. Nii kutsus ta 11. septembril 1954 kokku ajutise nõuandva kogu ja tagandas 27. detsembril 1954 New Yorgi koguduse juhatuse.

Vaimulikkude ja koguduste deklaratsioonis 16. jaanuarist 1955 on öeldud, et ülempreester Aleksander Jürisson ei oma administraatori tunnustust Konstantinoopoli patriarhilt, metropoliidi asetäitjalt (locum tenens'ilt) ega vaimulikelt ja kogudustelt, sest preester-administraatori funktsioone ei ole kiriku põhimääruses ette nähtud.

14. oktoobril 1956 pühitseti Jüri Välbe Stockholmis Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku piiskopiks Ravenna piiskopi ametinimetusega.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • N. Hindo. Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku valitsemise õiguslikud alused ning seaduslik kord ja arvulised andmed ning isikuline koosseis paguluses. Jumala Abiga, 6. juuni 1954, nr. 2, lk. 5-12.
  • N. Hindo. Administraatori küsimus Eesti Apostlikus Õigeusu Kirikus. Jumala Abiga, 24. detsember 1954, nr. 5, lk. 26-30.
  • N. Hindo. Usulisi ja organisatsioonilisi aluseid ning seisukohti seoses piiskop Jüri pühitsemisega ja ametisse astumisega. Jumala Abiga, nr. 31, 21. aprill 1957, lk. 29-35.