Dreiliņi mõis (Daugavgrīva kihelkond)

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on Daugavgrīva kihelkonna mõisast; Biķernieki kihelkonna mõisa kohta vaata artiklit Dreiliņi mõis ja Katriņa kihelkonna mõisa kohta Dreiliņi mõis (Katriņa kihelkond).

Dreiliņi mõis (läti keeles Dreiliņu muiža) oli mõis Lätis Riia linnas Voleri asumis; selle peahoone aadress oli Krēmeri 13. Saksa keeles Dreilingshof. Varem kuulus Riia kreisi Daugavgrīva kihelkonda.

Teadaolevalt oli piirkonna esimene omanik Gotthard Kettler. Sealsed maad läksid Rootsi-Poola sõja käigus Rootsi riigile ja hakkasid kuuluma Daugavgrīva kihelkonda. Mõisa esimene teadaolev omanik oli Riia bürgermeister M. von Dreiling, kelle järgi on mõis ka nime saanud. XIX sajandil rajati mõisa juurde kala- ja kaubasadam, ka kuulus mõisale kaks talu. Selle viimaseks omanikuks oli Carlos Matthias Ludwig Konstantin Otto von Buxhoeveden.[1]

1924. aastal arvati mõisa maad Riia linna koosseisu. Mõisakompleks oli alles veel XX sajandi alguses. Tänapäeval asub mõisakompleksi kohal teadmata ajalooga arhailise välimusega maja, mis võib olla üks mõisa ehitistest. Ka kasvavad majani viiva tee ääres põlised alleena paiknevad puud.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Carlos Matthias Ludwig Konstantin Otto von Buxhoeveden veebisaidil "BBLD - Baltisches biografisches Lexikon digital"

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]