Desmond Morris

Allikas: Vikipeedia
Desmond Morris
Sünniaeg 24. jaanuar 1928 (96-aastane)
Haridus honoris causa
Amet kirjanik
Koduleht http://desmond-morris.com/

Desmond John Morris (sündinud 24. jaanuaril 1928 Purtonis Wiltshire'i krahvkonnas Inglismaal[1]) on Briti antropoloog, zooloog ja kirjanik. Ta on ka telesaatejuht ja kunstnik.

Morris sai põhihariduse Dauntsey koolis West Lavingtonis Wiltshire'is. Pärast sõjaväeteenistust õppis ta Birminghami ülikoolis, mille lõpetas 1951. aastal zooloogina. 1954. aastal sai ta filosoofiadoktoriks Oxfordi Ülikoolis kaitstud väitekirjaga "Reproductive Behaviour of the Ten-spined Stickleback", mida juhendas Nobeli auhinna laureaat Niko Tinbergen.

Ta töötas Londoni Zooloogiaseltsis Londoni loomaaia imetajate kuraatorina. 1966. aastal lahkus ta loomaaiast, häirituna selle allakäigust.

Tegevus meedias[muuda | muuda lähteteksti]

Esmalt jõudis Morris avalikkuse tähelepanu alla 1950. aastail, kui ta juhtis ITV telesarja "Zoo Time"[2], kuid ülemaailmse kuulsuse saavutas ta 1967. aastal raamatuga "The Naked Ape".[3] Raamat on häbenematu vaade inimliigile, see keskendub inimese loomalikele omadustele ja meie sarnasustele inimahvidega ning inimkäitumise selgitamisele selle evolutsioonipsühholoogilise kujunemise kaudu küttide-korilaste eelajaloolises keskkonnas. Teost on korduvalt trükitud paljudes keeltes ning see on endiselt bestseller.

Morrise hilisemad uuringud, raamatud ja telesarjad on jätkanud selle vaatega inimkäitumisele, selgitades seda puhtzooloogilisest vaatenurgast. Tema lähenemine ja järeldused on sageli pälvinud kriitikat. 1981. aastal avaldatud raamat "The Soccer Tribe" põhines osalt uuringuil, mida Morris tegi jalgpalliklubi Oxford United direktorina, sealhulgas klubi fännide "hõimu" muusikalisi rituaale klubi koduväljakul toimunud matšidel.

Tegevus kunstnikuna[muuda | muuda lähteteksti]

Congo tehtud maal

Lisaks teaduskarjäärile on Morris ka sürrealistlilk kunstnik. Tema teosed on rippunud näitustel kõrvuti hispaania kunstniku Joan Miró omadega ning neil on oluline mõju Briti sürrealismile. Ta esimene isikunäitus toimus 1948. aastal. 1957. aastal korraldas ta kuraatorina šimpanside maalide ja joonistuste näituse Kaasaegse Kunsti Instituudis (Institute of Contemporary Arts) Londonis, kus teiste seas olid noore Congo-nimelise šimpansi maalid. Morrise maalide fragmente võib näha Richard Dawkinsi raamatute "Isekas geen" ("The Selfish Gene") ja "Pime kellassepp" ("The Blind Watchmaker") esimeste trükkide kaanel.

Kunstiga seotud rolle[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1967–1968 oli Morris Kaasaegse Kunsti Instituudi direktor[4].

Morris andis oma panuse 1981. aasta filmi "Võitlus tule pärast" tegemisse, kui konsulteeris filmi tegijaid vanema kiviaja inimeste žestide ja kehakeele loomisel.

Teosed eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Jason imedemaal" Rapla EGC, 1992
  • "Intiimkäitumine" Mondo, 2002
  • "Beebi" Pegasus, 2009

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.sirc.org/about/desmond_morris.html
  2. http://www.wildfilmhistory.org/person/91/Desmond+Morris.ht
  3. Hill, Amelia (7. september 2008). "Morris hits at 'brutal' babycare books". The Guardian. London.
  4. http://www.desmond-morris.com/biography.php

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]