David James O’Brock-Kaljuvee

Allikas: Vikipeedia

David James O’Brock-Kaljuvee (sündinud 8. aprillil 1970 Ohio osariigis USA-s) on Eestis tegutsev Ameerika ettevõtja.

Aastatel 2009–2016 oli ta Molycorp Silmet AS-i juhatuse esimees[1].

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

David James O’Brock-Kaljuvee on sündinud ja üles kasvanud Ohio osariigis talus, kus pidi juba väikse poisina kaasa lööma kõikvõimalikes töödes. Noorena soovis ta diplomaadiks saada ning on lõpetanud Ohio State University rahvusvaheliste suhete erialal.

1994. aastal tuli vahetusprogrammi kaudu kuueks kuuks Eestisse, kus tutvus oma tulevase abikaasaga. Mõnda aega elati USA-s, kus David töötas Victoria’s Secretsi kataloogi leviosakonnas ja abikaasa lõpetas ülikooli. Kui aga perre oli järelkasvu oodata, tuldi Eestisse tagasi. Eestis asus David tööle Kohtla-Järve Soojuses.

Sealt kutsuti ta 1999. aastal Silmetisse müüki juhtima. Vahepeal töötas mõne aasta Viru Keemia Grupis, 2007. aastast võttis taas üle Silmeti müügi ja seejärel kogu ettevõtte juhtimise. Sillamäel asuv Silmeti haruldaste muldmetallide tehas kuulub alates 2011. aastast Molycorpi kontserni. Nõukogude perioodil toodeti tehases uraani, 1990. aastate algusest toodab tehas haruldasi metalle (tantaal, nioobium) ja muldmetalle (lantaan, tseerium jt), mida kasutatakse elektroonikas, lennunduses, autoklaaside tootmisel jm. 2012. aastal sai Molycorp Silmet Eesti parima eksportööri ja Äripäeva TOP 100 võitja auhinna.

Ühiskondlik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Sillamäel asuva ettevõtte juhatuse esimehena pidas David James O’Brock-Kaljuvee oma südameasjaks Sillamäe elu edendamist. Tema eestvõttel toetas Molycorp Silmet AS Sillamäe kultuuri- ja spordielu. Alates 2014. aasta kevadest on ta olnud Sillamäe kultuurikeskuse nõukogu liige.

David James O’Brock-Kaljuvee initsiatiivil toetab Molycorp Silmet Eesti Kunstimuuseumi. 2014. aasta kevadel pälvis ta Eesti kultuurisõbra auhinna.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Abielus Triin Kaljuvee-O’Brockiga, peres on tütar Teele ja poeg Toomas.

David James O’Brock-Kaljuvee hobi on laulmine ning klassikalise muusika kontsertide ja teatrietenduste külastamine. 2012. aastal andis ta koos ansambliga Kukerpillid välja CD „Connected Country“. 2013. aasta suvel andis koos Kukerpillidega üheksa kontserti, esinedes ka Molycorp Silmeti sportlikul perepäeval. 2014. aasta jaanuaris esines ta koos Lembit Saarsalu, Toivo Undi ja Vladimir Võssotskiga Sillamäel džässkontserdiga. 2015. aastal andis ta koos ansambliga Kukerpillid välja CD "Connected Country 2".

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]