Constantin Immanuel Hörschelmann

Allikas: Vikipeedia

Constantin Immanuel Hörschelmann (24. august 1780 Tallinn – 30. detsember 1848 Haapsalu) oli Eestimaa vaimulik.[viide?]

Hörschelmann õppis Tallinna gümnaasiumis, aastal 1796 Peterburi Meditsiiniinstituudis. Aastatel 18031805 õppis ta Tartu ülikooli usuteaduskonnasi. Ordineeriti 13. oktoobril 1812 õpetajaks.[viide?]

Oli aastatel 1812–1848 (kutsuti 21. augustil 1812) Haapsalu Püha Johannese koguduse õpetaja.[viide?]

Ta oli kirjavahetuses Otto Wilhelm Masinguga ja üks Masingu Pühhapäewa Wahhelugemiste levitajaid. Kuna ta aga ei pooldanud Masingu ortograafiaparandusettepanekuid, siis hiljem nende suhted jahenesid[1].

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Ernst August Wilhelm Hörschelmann oli Tallinna gümnaasiumi professor ja aastatel 17861807 "Revalische Wöchentliche Nachrichten"i väljaandja. Tema vend Ferdinand Ludwig Hörschelmann oli Tallinna gümnaasiumi professor ja Järva-Madise Püha Matteuse koguduse õpetaja, vend Friedrich August Hörschelmann oli Viru-Jaakobi koguduse õpetaja, vend Paul Eduard Hörschelmann oli Pühalepa Laurentsiuse koguduse õpetaja ja Tallinna Toomkoguduse ülemõpetaja. Õemees Dietrich Martin Luther oli notar, kaupmees, suurgildi oldermann ja "Revalische Wöchentliche Nachrichten"i väljaandja. Õepoeg Theodor Dietrich Witgenstein Luther oli Tallinna Püha Vaimu- ja Tallinna Jaani koguduse õpetaja, õepoeg Robert Johann Dietrich Luther oli Jüri koguduse õpetaja. Poeg Adolf Eduard Max Konstantin Hörschelmann oli Haapsalu Püha Johannese koguduse õpetaja.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Liivi Aarma Põhja-Eesti vaimulike lühielulood 1525-1885 Tallinn 2007