Colorado kummituslinnade loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Colorado kummituslinnad

Siin on mittetäielik Colorados asuvate kummituslinnade loend. Colorados on rohkem kui 600 kummituslinna, millest enamus olid varem kaevanduslinnad ja on tänapäeval populaarsed turismiatraktsioonid.[1]

19. sajandi lõpus vallandunud kullapalavikuga tekkisid Colorados kaevanduslaagrid ja linnad otseses mõttes nagu üleöö. Tuhanded mehed saabusid Coloradosse otsima sädelevaid mineraale. Asulad rajati kaljustele nõlvadele, rohustel niitudele ning ojade ja jõgede kallastele – kus iganes arvati olevat kulla või hõbeda leiukoht.[1]

Palju linnad, nagu Central City, Leadville ja Cripple Creek olid nii edukad, et nad kasvasid suurteks linnadeks, mõned linnad olid sel ajal suuremad kui Denver. See kaevandus buum tõi Coloradole riikliku tunnustuse kui ühele kõige tulusamale kohale 19. sajandi lõpus.[1]

Enamik neist linnadest hääbus täielikult, kui kaevandamisega oli maak ammendatud ja kaevandused suleti. Paljud linnad sattusid raskustesse pärast hõbede devalveerimist 1893. aastal. Mõned asulad olid pühendanud täielikult maagi freesimisele või sulatamisele. Kaevanduste sulgedes hüljati ka nemad. Üksikud; siiski ei hääbunud iial, kuna nad pöörasid oma fookuse mõnele muule majanduslikele ettevõtmistele, olid asunud peateedel ja võtnud tulu turistide teenindamisvõimalustest. Nende linnade hulka kuulusid Leadville, Breckenridge ja Idaho Springs.[1]

Ainult kolmes Colorado "kummituslinnas" toimuvad ikka veel aktiivsed kaevandustegevused: Victoris, Lake Citys ja Gold Hillis. Nende hulka kuuluvad ka Colorado fordid. Enamik neist asutati Metsiku Lääne indiaanisõdade ajal ja hüljati, kui neid ei olnud enam vaja. Seal on mitmeid linnu, mis jätkasid näitamist linna vana jäänuseid või rekonstruktsioone. Teised on muutnud kogu linna. Paljudes nendes vanades asulates, võivad endiselt inimesed isegi elada.[1]

Kaevandamine ei olnud alati põhjus linnade saamisel "kummituslinnadeks." Mõned on endised farmilinnad, eriti Ida-Colorado tasandikel, kus mõned linnad on inimtühjad rahvaarvu vähenemise tõttu maapiirkondades; muud linnad hääbusid, kui postitõlla peatuskohad jäeti maha; asulad, mis olid asutatud toetamaks raudteeliine ning mis ei eksisteerinud kaua; vähesed ehitati kuurortlinnadeks ja need lihtsalt ei töötanud; ja mõned jäid vee alla veehoidlate rajamisel.[1]

Need vanad linnad, mis on jätkuvalt mingil viisil ellu jäänud, pakuvad huvitavaid pilguheite ajaloosse, vaateid Vanale Metsikule Läänele, lugusid legendaarsetest isikutest jne.[1]

Kummituslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Colorado kummituslinnad
Linn Pilt Maakond Asutatud Mahajäetud
Alta San Miguel 1877[2] 1948[2]
Animas Forks
2006-07-19 Animas Forks, Colorado.jpg
San Juan 1873[3] 1920[3]
Ashcroft
Ashcroft CO - houses.jpg
Pitkin 1880[4] 1939[5]
Buckskin Joe
ParkCountyCourthouse.jpg
Park 1859[4] 1864[6]
Capitol City
Capitol City, Colo.jpg
Hinsdale 1877[7] 1900. aastate algus[7]
Como
Como Roundhouse.JPG
Park 1879[8] Asulas elab veel inimesi[9]
Crystal
Crystal Mill, Colorado.jpg
Gunnison 1880[10] 1909[4]
Dyersville
Dyerville1.jpg
Summit 1883 1908
Guston Ouray
Hancock Chaffee 1880. aastad[11] 1926[11]
Howardsville
HowardsvilleCO.jpg
San Juan 1874[12] 1939[12]
Independence
Abandoned log cabins, Independence, CO.jpg
Pitkin 1879[13] 1890[13]
Ironton
Ironton, Colorado (7575397600).jpg
Ouray 1883[14]
Lenado
DSCN2941 lenado e 600.jpg
Pitkin 1889[15]
Ludlow Las Animas
Montgomery Park 1861[16] 1890. aastad[16]
South Park
SouthParkCity.jpg
Park
St. Elmo
Co goosttown st elmo1.jpg
Chaffee 1879[17] 1952[18]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Kathy Weiser. "Ghost Towns and Mining Camps of Colorado". Legends of America, Aprill, 2013. Vaadatud 30.12.13.
  2. 2,0 2,1 Altas asuv teadetetahvel http://www.ghosttowns.com/states/co/images/Alta10s.jpg.
  3. 3,0 3,1 "Coloradopast.com – Ghost Town Photography – Animas Forks, Colorado". coloradopast.com. Vaadatud 03.01.14.
  4. 4,0 4,1 4,2 Dallas, Sandra (1988). Colorado Ghost Towns and Mining Camps. niversity of Oklahoma Press. pp. 16,41. ISBN 0-8061-2084-3. 
  5. "Aspen Historical Society". aspenhistorysociety.com. Vaadatud 03.01.14.
  6. "Buckskin Joe, Laurette – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  7. 7,0 7,1 "Capital City or Galena City – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  8. Brown, Robert (2003). Ghost Towns of the Colorado Rockies. Caxton Press. p. 86. ISBN 0-87004-342-0. 
  9. "Como – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  10. "Crystal – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  11. 11,0 11,1 "Hancock – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  12. 12,0 12,1 "Howardsville – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 02.01.14.
  13. 13,0 13,1 "Independence – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  14. "Coloradopast.com – Ghost Town Photography – Ironton, Colorado". coloradopast.com. Vaadatud 03.01.14.
  15. "Lenado – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  16. 16,0 16,1 "Montgomery – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  17. "Saint Elmo – Colorado Ghost Town". ghosttown.com. Vaadatud 03.01.14.
  18. "St Elmo – Haunted Colorado Ghost Town – Page 2". Legends of America. Vaadatud 03.01.14.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]