Buckskin Joe

Allikas: Vikipeedia
Parki maakonna kohtumaja, mis algselt asus Buckskin Joe's, hiljem viidi see Fairplaysse ja on nüüd South Park City vabaõhumuuseumis

Buckskin Joe (ka Laurette või Lauret) on kummituslinn USA-s Colorado osariigis.

Buckskin Joe oli minevikus kaevanduslinn ja Parki maakonna halduskeskus.

Buckskin Joe asub 3 kilomeetri kaugusel läänes vähem kui 200 elanikuga Alma külast, 3280 meetri kõrgusel merepinnast.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Buckskin Joe asutati 1859. aastal Pike's Peaki kullapalaviku ajal, kui Mosquito aheliku idanõlval Buckskini oja äärest leiti kulda. Asutamise ajal kuulus see piirkond Kansase territooriumi alla. Ametnikud tunnustasid asulat 1860 ja selle nimeks sai Laurette, mis oli lühend asula rajamises osalenud mõlema naise eesnimest. Sellegipoolest hakati asulat kutsuma Buckskin Joeks. See nimi tuli Joseph Higginbottomi järgi, aga Higginbottomi kohta pole õigupoolest midagi muud teada. Mõne allika järgi olnud Higginbottom neeger, teiste kuulujuttude järgi olnud ta esimene, kes sealkandis kulda leidis.

1861 likvideeriti Kansase territoorium. Selle idaosast moodustati Kansase osariik ja lääneosa põhjal moodustati Colorado territoorium. Buckskin Joe jäi Coloradosse. Samal aastal avati Buckskin Joes / Laurette'is postkontor, 2 võõrastemaja, 14 kauplust ja pank. 7. jaanuaril 1862 kolis Tarryallist sinna maakonnakeskus[1] ja Tarryall muutus seepeale kummituslinnaks. Tippajal oli linnas umbes 5000 elanikku[viide?], kuid ajaloolane Robert Brown arvab, et neid oli vähem[2].

Kullasooned Buckskin Joes olid küll puhtad, aga ammendusid kiiresti. Juba 1866. aastal nimetati linna mahajäetuks. Linna kohtuhoone võeti koost lahti ja viidi orgupidi alla uude maakonnakeskusse Fairplaysse, mis asutati 1872. Fairplay on maakonnakeskus tänapäevani.

1950. aastate lõpus võeti ka Horace Tabori üldkauplus koost lahti, viidi 110 km kaugusel olevasse Metsiku Lääne teemaparki, mis sai samuti nimeks Buckskin Joe, ja pandi seal uuesti kokku. Teemapark on tänapäevani turismisihtpunkt, ühtlasi on seal filmitud hulgaliselt vesterne.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Park County Local History Archives: Hiking through history". Originaali arhiivikoopia seisuga 24. juuli 2008. Vaadatud 29. märtsil 2013.
  2. Robert L. Brown. Ghost Towns of the Colorado Rockies.