Cem Bölükbaşı

Allikas: Vikipeedia
Cem Bölükbaşı (2022)

Cem Bölükbaşı (sündinud 9. veebruaril 1998 İstanbulis) on Türgi võidusõitja.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Algus[muuda | muuda lähteteksti]

Oma kiiruskirge ellu ajades viib isa ta 6-aastaselt krossirajale, hakkab võistlema ja võidab Türgi noorte meistritiitli. 2007. aastast siirdus Bölükbaşı kardisõidule, kaks aastat hiljem saavutas ta Türgi meistrivõistlustel Mini-kategoorias kolmanda koha ning võistleb kuni 2021. aastani mainekamatel Euroopa meistrivõistlustel.

Esport[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast GT4 võistlustel sõitmist siirdus Bölükbaşı 2017. aastal Toro Rosso meeskonnaga F1 Esportsi. Esimesel aastal saavutab ta võidu ja saavutab edetabelis 5. koha, virtuaalses vormel 1 sarjas jätkab ta veel kaks aastat, kuid osalise tööajaga. 2020. aastal võidab Türgi piloot Vormel Renault Esport Seriesi avameistritiitli.

Väikesed valemid[muuda | muuda lähteteksti]

Bölükbaşı on 2019. aastal taas õigel teel, tehes oma üheistmelise debüüdi kahel Vormel Renault Eurocupi võistlusel M2 Competition meeskonnaga koos Callan O'Keeffe ja Lucas Alecco Royga. Järgmisel aastal naasis ta GT4 Euroopa sarja, kus saavutas edetabelis teise koha. Ta naaseb vormelisse 2021. aasta talvel Aasia Vormel 3 Meistrivõistlustel koos BlackArts Racing meeskonnaga koos Rafael Villagómeze, Lorenzo Fluxá ja Zdeněk Chovaneciga. Türgi sõitja osutub oma tulemustes väga järjekindlaks, saavutades Yas Marina ringrajal viienda koha ja lõpetades edetabelis üheksandal kohal.

2021. aasta juulis teatati tema siirdumisest Euroformula Openile Hollandi meeskonna Van Amersfoort Racing koos Rafael Villagómeze, Matías Zagazeta ja Casper Stevensoniga. Bölükbaşı teeb oma debüüdi käimasoleval hooajal, Hungaroringi neljandas voorus, kus ta võidab kohe Rafael Villagómeze ees, olles esimene eSpordi sõitja, kes on võitnud vormeli üheistmelise sõidu. Barcelonas esimeses sõidus teine ​​võit Cameron Dasi ja Enzo Trulli ees. Hooaja lõpetab ta viiendal kohal, hoolimata sellest, et ta on vahele jätnud esimesed üheksa võistlust, võttes kaks võitu, kaheksa poodiumit ja ühe pole-positsiooni.

2022. aasta talvel osaleb Bölükbaşı FIA Vormel Regionaal Aasia Meistrivõistlustel koos Evansi GP meeskonnaga koos Kas Haverkorti, Nicola Marinangeli, Nico Göhleri ​​ja Frederick Lubiniga. Esimese ringi kolmandas sõidus Yas Marinas satub ta stardis tugevasse avariisse, kuid tänu Halole pääseb ta õnneks välja vigastusteta.

Vormel 2[muuda | muuda lähteteksti]

14. oktoobril 2021 testib Bölükbaşı Brno ringrajal esimest korda Vormel 2 autot, Dallara GP2/11. 2021. aasta detsembris osaleb Bölükbaşı koos Van Amersfoort Racing meeskonnaga Yas Marina ringrajal hooajajärgsel Vormel 2 testil võidusõit. 12. jaanuaril 2022 muudeti koos Enzo Fittipaldiga ametlikuks Bölükbaşı pääsemine Vormel 2 sarja Charouzi Sauber Junior Team meeskonnaga. Pärast esimest vooru Bahreinis jätab ta vabatreeningul juhtunud õnnetuse tõttu vahele kaks Jeddah’s toimuvat sõitu ning Barcelonas katsetel purunenud ribi tõttu on ta sunnitud vahele jätma ka kolmanda Imolas toimuva vooru.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]